Ціни на такий популярний продукт, як м'ясо, в Україні зросли до рекордного рівня. Сьогодні у наших магазинах його продають дорожче, ніж в Європі.

Про це розповів голова компанії "Центр підвищення ефективності в тваринництві" Микола Бабенко, - пише Politeka.

Собівартість м'яса в Україні дорожча тому, що фермери витрачають надто багато на корм для тварин.

вирощування свиней

"1-1,1 євро за 1 кг живої ваги в Європі проти 1,4-1,6 євро в Україні. Різниця в 40-60% може в найближчі роки привести до втрати ринкових позицій 2/3 промислових свинокомплексів", – розповів експерт.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Спеціаліст зазначив, що є кілька способів підвищити продуктивність роботи фермерів і, відповідно, знизити вартість кормів. Наприклад, використовувати продукти повторної переробки або ті комбікорми, які при дешевій ціні дають свиням більше енергії.

"Зараз в Україні витрати корму на 1 кг живої ваги становлять 30-35 грн, для порівняння у фермера в ЄС ця сума сягає 20 грн. Як їх зменшити? По-перше, купувати або самостійно виробляти комбікорми з науково обґрунтованими рецептами, збалансовані з точки зору наявності білків та інших корисних компонентів. В Україні ж часто діють або за принципом "що дешевше", або "хто дасть більше відкат технологу", – додав Бабенко.

Як зазначив експерт, непоганою альтернативою сухим комбікормам сьогодні є відходи від виробництва спирту, так звана спиртова барда, та сої. Вони дають більше енергії тваринам при тому, що самі корми будуть дешевшими.

Нагадаємо, за останній місяць зими в Україні подорожчало 22 продукти харчування.

Як повідомляв портал Знай.ua, за борщовий набір на початок 2019 року українці почали витрачати на 70% більша.

Також Знай.ua писав про те, що улюблений українцями бутерброд з салом за рік подорожчав на 10%.

Дивіться: Супермаркети - суцільний обман