Юрист Dentons Ігор Світлик та голова секретаріату UNIC Ганна Герасимчук розповіли, чим відрізняється подарунок від хабара, пише Сегодня.

У чому різниця хабара і подарунка?

Подарунок - річ (гроші, техніка) або нематеріальна цінність (послуга, знижки), яку дають безкоштовно або за зниженою вартістю, але держслужбовцям заборонено приймати подарунки у зв'язку з їх роботою. Наприклад, подарунок від пацієнта в результаті успішного лікування заборонений і є хабарем. Також держслужбовцям не можна отримувати подарунки від підлеглих.

Держслужбовцю заборонено отримувати подарунки, вартість яких перевищує 1900 грн. Загальна вартість декількох подарунків за рік не повинна бути вище 3800 грн. Перевищення суми хабарем не вважається, але загрожує санкціями для держслужбовця, якщо він не відображає його в декларації про доходи.

Хабар

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори
Показати ще

Подарунок також повинен відповідати загальноприйнятим уявленням про гостинність. Наприклад, квіти вважаються прийнятними подарунком, а от у випадку з міцним алкоголем можуть бути питання.

Кого покарають при передачі хабара або подарунка?

Порушення закону загрожує покаранням тільки для держслужбовців. Наприклад, політ бізнес-класом за чужий рахунок загрожує штрафом у 3500 грн. і звільненням.

Якщо протягом року держслужбовець повторно порушить правила прийняття подарунків, то ризикує розпрощатися з посадою і заплатити штраф в 7000 грн., а також отримати заборону на зайняття керівної посади на рік.

Подарунок чи хабар?

Що стосується особи, яка дарує дарунок, для неї відповідальність за порушення зазначених правил не передбачена. Але якщо подарунок дарується замість якої-небудь дії посадової особи, велика ймовірність залучення обох до кримінальної відповідальності за хабарництво з покаранням аж до тюремного ув'язнення.

З якою метою найчастіше вручаються подарунки?

Будь-який подарунок для вирішення питання або оплати послуги - завуальований хабар. Опитування показали, що більшість людей переконані, що компанії використовують зв'язки у владі для отримання переваг у бізнесі. На думку опитаних, найбільше корупція характерна для Верховної Ради (так вважають 54% опитаних), судів і прокуратури (43%), митниці (39%).

Що робити, якщо чиновник просить подарунок чи хабар?

Якщо до людини звернувся держслужбовець або посередник з пропозицією "вирішити питання" за винагороду, слід звертатися в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) або поліцію.

У НАБУ варто йти, якщо фігурують високопоставлені посадові особи (міністри, депутати, судді, прокурори), представники інших держав. Якщо ж замішана дуже велика сума, то НАБУ перед зверненням радить переконатися, що дані про можливе корупційне порушення можна перевірити.

Відповідальність за хабар

Інформацію можна передати особисто або зателефонувати на гарячу лінію, надіслати поштою або заповнити ел. форму на сайті. Новий антикорупційний закон дозволив анонімні повідомлення про корупцію.

Довести злочин допоможе запис на диктофон, однак суд як доказ її не прийме. З цієї причини потрібно співпрацювати з правоохоронцями, які будуть збирати докази у відповідності зі встановленими правилами.

Як здійснюється боротьба з хабарами та подарунками?

Для боротьби з хабарами немає нічого краще, ніж ефективні правоохоронна і судова системи. Згідно з результатами світових досліджень, причин корупції всього три: низькі зарплати, бюрократія і проблемна законодавча база. З цієї причини в деяких країнах, наприклад, у Голландії, заохочують держслужбовців, якщо ті тривалий час не були помічені в корупційних схемах. А в Південній Кореї бюрократичні процедури поступово спрощують, щоб люди мінімально контактували з чиновниками.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що Порошенко звільнив голову Полтавської ОДА, який нещодавно викликав серйозні підозри у Національного антикорупційного бюро.

Як повідомляв портал "Знай.uа": скандал з Укроборонпромом спалахнув з новою силою, коли журналісти опублікували наступну частину свого розслідування.

Також "Знай.uа" писав, що радник Міністра внутрішніх справ дав коментар щодо спроби підкупити одного з кандидатів в українські президенти.