В Україні практично щодня фіксуються шахрайські схеми, наприклад, мешканка Сумської області перерахувала шахраям 70 тисяч гривень за непридбане авто, а гроші відправляла 27 разів, про що йдеться в сюжеті телеканалу ТСН.

Нерідкі випадки з інтернет-магазинами - клієнт "Мобілаку" купив пральну машинку, але її не відправили через відсутність на складі. Зібралися повернути гроші, але роблять це кілька тижнів.

Варто відзначити, що раніше цей магазин був успішним, але все змінилося після утворення з ним ПП Сидоров Є.В., а також ще кількох. На даний момент ошукані клієнти створили ініціативну групу і звернулися в киберполицию та інспекцію з питань захисту прав споживачів. Фахівці підкреслюють – для того, щоб не втратити гроші, потрібно платити тільки після отримання товару. Якщо ж покупка робиться в інтернеті, то варто вивчити відгуки про магазин.

Шахрайство в мережі

Шахраї давно вийшли на новий рівень і використовують простий і дієвий спосіб. Суть полягає в підробці смс з оплатою від банку. Приватний детектив Руслан Болгов каже: "Але ви знаєте, як виглядає смс від банку для поповнення, так? Шахраї теж знають, як вони виглядають. Зазвичай такі зустрічі проводяться десь в неділю. Банки не працюють, а насправді вам ніхто нічого не перерахував. Повідомлення – суцільна липа".

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

Нерідкі випадки, коли приходить смс нібито з банку, в якому повідомляється про блокування картки або зняття грошей з рахунку. Коли люди передзвонюють за вказаним номером, у них починають просити секретну інформацію, яку нікому і ні за яких обставин не можна повідомляти. Зокрема, мова йде про CV-код – це надсекретна інформація, про яку співробітникам банку питати у клієнта заборонено.

Шахрайство в мережі

Для того, щоб дізнатися все про свою карту, потрібно зателефонувати за номером, який є на самій банківській картці. Кожен оператор зараз надає таку послугу, яка називається додатковий номер телефону, який привязаний до вашого номера телефону для того, щоб ви могли продавати щось в інтернеті. Шахраї сподіваються на неуважність людей і елементарне небажання захистити себе.

Фахівці нагадують, що в разі акційної пропозиції або покупки, яку потрібно зробити прямо зараз треба зупинитися і подумати, порадитися з дітьми, що особливо актуально для пенсіонерів. Також не варто забувати, що шахрайство дуже складно довести і за нашим Кримінальним кодексом ці злочини не є тяжкими в юридичному сенсі слова.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що українці вже зверталися в ПриватБанк за фактом шахрайства, проте там лише розводять руками і радять йти в поліцію.

Як повідомляв портал "Знай.uа": експерти розповіли про фальшиві розіграші призів від державного банку і як розпізнати підроблені смс.

Також "Знай.uа" писав, що пенсіонерка з Сумської області змогла обдурити шахрая, який намагався виманити у неї важливу інформацію по телефону.