Верховна Рада України зареєструвала законопроект "Про внесення змін до статті 17 Закону України "Про відпустки", який дозволить чоловікам брати десятиденну оплачувану відпустку у зв’язку з народженням дитини.

Ця інформацію була оприлюднена на сайті Верховної Ради.

дитина
дитина

У пояснювальній записці лікарі зазначили:

"Це дозволить батьку проводити перший період після народження дитини із сім’єю, сприятиме догляду за новонародженим, а також рівних можливостей в процесі адаптації до ситуації, викликаної народженням дитини".

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Зараз відпустка тривалістю до 14 календарних днів без збереження заробітної плати надається за бажанням чоловікові, чия дружина перебуває у післяпологовій відпустці.

Як свідчать дані міжнародної організації Save the Children Ukraine, Україна посідає 78 місце у світі за рівнем материнського комфорту.

Мати з дитиною
Мати з дитиною

Можливість отримати відпустку після народження дитини для тата, передбачена у законодавстві ряду країн, зокрема:

Норвегія: два тижні додаткової оплачуваної відпустки.

Ісландія: тато може отримати три місяці нарівні з жінкою. Йому виплачується допомога у розмірі 80% від його середнього заробітку.

Великобританія: батько має право провести 2 тижні з дитиною зі збереженням зарплати до 90%.

Португалія: закон зобов’язує батька провести 5 днів з дитиною. Відпустка оплачується, у разі відмови – штраф.

матір з дитиною
матір з дитиною

Нагадаємо, що відпустка для татусів буде оплачуватися так само, як і декретна - у зв'язку з вагітністю, пологами та доглядом за немовлям.

Для деяких країн це значний крок щодо забезпечення гендерної рівності. Утім не всі парламенти його схвалили, відтак у квітні 2018 року Єврокомісія в директивному порядку розпорядилася про мінімальну відпустку для батька-чоловіка.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дівчина так захопилася схудненням після народження дитини, що не помітила, як скинула 2/3 власної ваги. Це могло її вбити, але на щастя, вона вчасно одумалася.

Також "Знай.uа" писав, молода мама записала прощальне відео для дитини. Дуже зворушлива історія однієї сім'ї.