Віднині чоловіки у всьому Євросоюзі матимуть 10-денну відпустку по догляду за дитиною.

Про це повідомляє видання Euronews.

Відпустка для татусів буде оплачуватися так само, як і декретна - у зв'язку з вагітністю, пологами та доглядом за немовлям.

Для деяких країн це значний крок щодо забезпечення гендерної рівності. Утім не всі парламенти його схвалили, відтак у квітні 2018 року Єврокомісія в директивному порядку розпорядилася про мінімальну відпустку для батька-чоловіка.

Чи не найбільш прогресивною країною у вирішення цього питання є Швеція. Із 480 днів відпустки для догляду за дитиною 60 обов’язково мусить узяти батько, інакше ці дні просто не зарахують, а родина отримає менші виплати. Решту часу в декреті батьки можуть поділити між собою на власний розсуд.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Норвегія свого часу стала таким собі піонером у справі “дикрету для татусів”. Такі відпустки тут запровадили ще в 1994 році. Нині ж тато й мама можуть провести в декреті по 14 тижнів. Крім того, у батьків є 18 тижнів оплачуваної відпустки, які вони можуть поділити між собою.

Дві третини українок виходять з декретної відпустки до того, як дитині виповниться три роки. У більшості випадків мати віддає малюка у дитячий садок, чи залишає на бабусю та дідуся. І лише у 15% випадків вихованням дитини займається батько.

Нагадаємо, що ЄС офіційно попросив провести консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію з її мораторію на експорт необробленої деревини. У Брюсселі зазначили, що консультації щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС стануть першим кроком у вирішенні суперечок.

Раніше "Знай.ua" повідомляв, у Європі назріває серйозна фінансова проблема через амбіції туманного Альбіону. Розрив Британії з Євросоюзом, без додаткових угод з Брюсселем, може обернутися серйозними матеріальними проблемами для інших держав-членів ЄС.

Як повідомляв портал "Знай.ua" писав, Євросоюз відмовився від €500, і українцям доведеться за це заплатити.