Для українських заробітчан хочуть запровадити "карту трудового мігранта" та сформувати їх реєстр.

Такі нововведення пропонуються у проект закону №10153 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення державної підтримки українців за кордоном", пише "Хвиля".

Законопроект внесли на розгляд до Верховної Ради наприкінці минулого тижня. У ньому йдеться про кілька дуже важливих та навіть революційних нововведень:

  • створення окремого органу виконавчої влади з питань трудової міграції під контролем Мінсоцполітики;
  • формування реєстру заробітчан;
  • установа Фонду "добробуту" українських мігрантів;
  • впровадження карти трудового мігранта.

    українські заробітчани
    українські заробітчани

Депутати пропонують створити новий виконавчий орган і підпорядкувати його Мінсоцполітики. Він буде прописувати нові правила для трудових посередників, а також допомагати самим заробітчанам. Його вже встигли обізвати новим "міністерством". По-перше, в його структурі передбачається створення територіальних органів (в містах і областях). По-друге, його наділять величезним числом нових повноважень.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще
  • Провести перепис заробітчан, з яких збиратимуть внески до Фонду "добробуту".
  • Взяти на себе збір та ведення бази трудових мігрантів.
  • Відомство буде допомагати людям з працевлаштуванням.
  • Здійснювати правову допомогу, вирішувати трудові спори.
  • Займатися організацією курсів перекваліфікації, допомагати повернулися трудовим мігрантам консультаціями у відкритті бізнесу в Україні. Надавати соціальні послуги заробітчанам. Проводити культурні та освітні заходи.
  • Створювати бази агентств з працевлаштування, яким видаватимуть ліцензії, і контролювати їх роботу.
  • Видавати перед від'їздом мігранту проект трудового договору, завірений роботодавцем (з кількістю робочих годин, умовами праці, інформацією про страховку).
  • Розповісти про особливості країни, в яку їде людина.

Новий орган повинен буде створити реєстр мігрантів, де кожен зможе отримати спеціальне посвідчення - "Картка українського мігранта". Також нове відомство створить Фонд "добробуту", який і буде фінансувати всі програми для заробітчан. Є лише припущення і чутки з цього приводу: джерела, близькі до розробників документа, стверджують, що обговорюються цифри в діапазоні від $ 50 до $ 200, які повинна буде заплатити людина, яка їде на заробітки закордон.

заробітчани
заробітчани

За всі ці витрати людині запропонують дві речі: карту трудового мігранта; страховий поліс державної страхової компанії.

Втім, це не означає, що проект буде мати добровільний характер. Якщо нардепи підтримають ініціативи своїх колег, норми закону наберуть чинності на наступний день після публікації документа. Кабміну при цьому відводять 2 місяці на те, щоб створити новий держорган і привести всі нормативні акти у відповідність з законом.

Нагадаємо, що Польща дала заробітчанам більше привілеїв та відпочинку.

Як повідомляв портал Знай.ua, українки показали пекельні муки заробітчан, які розривають серце.

Також "Знай.ua" писав, названо найкращі країни для українських заробітчан.