На даний момент лише 26 мільйонів українців по всій країні підписали декларації з терапевтом чи педіатром, а інші громадяни поки не визначилися. Щоб мотивувати людей підписувати договори з лікарями, Міністерстві охорони здоров'я має намір припинити фінансування пацієнтів, які не мають таких договорів. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Повідомляється, що зараз українські пацієнти розділені на дві групи – "зелену" та "червону". Так, серед "зелених" – люди, які підписали декларацію з сімейними лікарями, терапевтами або педіатрами. За кожного з них з державного бюджету лікар отримує по 370 гривень і вікові надбавки. А ось фінансування "червоних", які не підписали договору з лікарями, у Міністерстві охорони здоров'я хоче припинити. Причому зробити це збираються вже з 1 квітня. На думку чиновників, це має простимулювати і медиків, і самих пацієнтів підписати таки потрібні договори.

Повідомляється, що найбільше в темпах підписання декларацій відстає Київ і Одеса. Так, приміром, столична амбулаторія має лише 45% заключених від потенційної кількості угод. Але пацієнтів агітували, як могли – обходили, клеїли листівки та оголошення. Якщо нові правила з квітня запрацюють, то пацієнти, які не будуть мати підписаних декларацій з сімейним лікарем, втратять безкоштовний доступ до ряду аналізів і діагностик в первинній ланці медичної допомоги.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

"Якщо ваш стан загрожує життю, в амбулаторії вам не вправі відмовити, але, якщо це планове звернення, застуда або грип, сімейний лікар має право сказати "ні" або запропонувати підписати декларацію відразу на місці", - пояснюють медики.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли все, що потрібно знати про сімейного лікаря.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що українцям видаватимуть безкоштовні ліки.

Також портал "Знай.uа" писав, що МОЗ шокував українців ноу-хау.