Надія Трембицькая з Гайсина три роки тому працювала бухгалтером, але вирішила все кинути і поїхати в Італію на заробітки.

“Через Вінницьке агентство зробила піврічну візу в Італію. Самостійно знайшла перевізників. Їхала в нікуди. Не знала, що чекає, де жити і шукати роботу”.

Приїхали в невелику провінцію під Неаполем. Першу ніч спала у перевізників. Завдяки їм знайшла житло.

“Було дуже важко. Не знала, як звертатися до людей у супермаркеті. Як тільки чула українську мову, одразу йшла знайомитися. Поступово адаптувалася. Вивчала ази мови через інтернет і словники”, – каже Надія.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Зуміла знайти роботу доглядальниці завдяки знайомствам з такими ж заробітчанами. Спочатку працювала у старої пари. В обов'язки входило прибирання, готування їжі, миття старої господині. Іноді, бувало, п'ять разів встала на ніч до господині. Робота була важкою, а зарплата становила 600 євро.

“Тут робота не цукор. Італійці дуже люблять перевіряти українських емігрантів на витривалість. Коли спілкуюся з дівчатами з України і чую, що вони вважають себе рабами – намагаюся пояснити, що ми продаємо свої послуги, а не себе. Коли італійці бачать, що ти стоїш на своєму – піддаються і починають цінувати працю емігрантів”, – стверджує Надія.

Потім знайшла роботу за 200 км від Неаполя, в провінції Потенца. Якщо на минулій роботі було 2 вихідних, то тут доводиться працювати щодня.

Спочатку працювала в старенької жінки, яка тільки що перенесла важке захворювання. Плата становила 15 євро щодня. Цього не вистачало. Роботу не витерпіла і звільнилася.

“Зараз працюю на заміні в італійській родині. Зарплата 700 євро (21 300 гривень). Працюю з 7:30 до 22:00. Маю двогодинну перерву для себе. В 22:00 кладу даму в ліжко і можу бути вільна. Стара пані спить спокійно, вночі до неї вставати не треба”, – каже заробітчанка.

Раніше в Україну приїжджала раз на 3 місяці. Нещодавно зробила документи на проживання на 9 місяців. Тепер їжджу рідше, оскільки квиток в один кінець – близько 100 євро. У гості приїжджала сестра і збирається приїхати син.

“Рідні скаржаться, але мені подобається Італія. Тут красиві пейзажі і помірні ціни. Наприклад, молоко 0,77 євро, м'ясо 6 євро, макарони 0,49 євро за півкілограма. Яйця – 1,30 євро, йогурти по 0,99. При тому, що мінімальна пенсія 480 євро і це вважається дуже бідний чоловік. Пані в якої працюю, отримує 1200 євро пенсії. До того ж, з мене нічого не вираховує”, – каже Надія.

Нагадаємо, Мрія заробітчан: названо найбільш оплачувані вакансії в ЄС

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Українських заробітчан візьмуть під жорсткий контроль: шалені податки, виїзд за картками і спеціальний реєстр

Також Знай.ua" писав про те, що Поїхала в Італію - втратила все: українки показали пекельні муки заробітчан, які розривають серце