У понеділок, 25 березня, відзначається народне свято Феофанів день (дата за старим стилем – 12 березня). Для віруючих православної церкви це дата вшанування пам'яті преподобного Феофана Сігріанського, візантійського ченця і літописця. Католики в цей день згадували папу римського Григорія Двоєслова. Детально про заборони і прикмети свята читайте далі в нашому матеріалі.

Феофанів день 25 березня: заборони свята

У народі вважалося, що на Феофана повністю сходить сніг і земля відтає. Тому було прийнято виходити на вулицю на світанку і зустрічати весну.

Особлива увага в цей день діставалася коням. Категорично заборонялося тримати коня в стійлі. Потрібно було обов'язково вивести його на прогулянку. Вважалося, що якщо кінь захворіє на Феофана, то хвороба не відступить до осені. Тому господарі за кілька днів до свята з осторогою приглядалися до коней. Вони боялися побачити перші симптоми хвороби.

Поліпшувався і догляд за тваринами, адже кінь у господарстві стоїть на другому місці за значимістю після корови. Для захисту від хвороб і пристріту коней водили до джерела і поїли зі срібла, занурюючи у воду срібну монету або перстень.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Крім того, з кіньми в давні часи було пов'язано багато прикмет. Люди говорили: «У доброго господаря немає поганого коня». Якщо кінь трясе головою i закидає її догори — до негоди; якщо фиркає в дорозі — до радісної зустрічі.

Ті, хто займається льоном або коноплями, розсипають жмені насіння для птахів. Вважається, що це допоможе виростити хороший льон і зібрати багатий урожай. Інші продовжують проводити підготовку до посівних робіт.

Сидіти без справи в цей день було не прийнято. У той же час знахарі і цілителі проводили спеціальні обряди і читали замовляння від багатьох хвороб і поганого ока.

Прикмети на Феофана:

- Тумани цього дня передвіщають швидкий схід снігу і теплу весну.
- Тепла, весняна погода стоїть весь день – літо буде дощове.
- Іній на деревах віщує дощовий початок літа.
- Якщо у цей день жінка ненавмисно переступить через вудила, то кінь не зможе орати поле.