Міжнародний валютний фонд давно вимагає від України лібералізувати газовий ринок, однак, очевидно, у Кабінету міністрів інші плани і вони можуть розвиватися на політичному тлі. Враховуючи той факт, що світові ціни на газ впали, тому у нас є можливість зменшити тарифи для населення. Якими будуть дії українського уряду?

Раніше МВФ вимагав підвищити ціну на газ в Україні до ринкового рівня. Уряд не поспішав, однак і це сталося. У жовтні 2018 року вартість блакитного палива для населення підскочила на 23,5%, а перехід на ринкову ціну повинен відбутися з 2020 року, - пише "Економічна правда".

блакитне паливо

У березні 2019 року глава правління "Нафтогазу" скандальний мільйонер Андрій Коболєв запропонував перейти на ринкову ціну раніше.

Пропозиція Коболєва

У програмі співпраці України з МВФ прописаний такий план: з 1 січня 2020 року "Нафтогаз" продаватиме газ для населення і промисловості за ринковими цінами. З 1 травня 2019 року ціна мусить бути скоригована до рівня "80% від базової ринкової ціни".

Що і чому запропонував Коболєв?

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок
Показати ще

НАК закупила партію словацького газу за ціною, еквівалентною 5 981 грн за тис куб м. З урахуванням ПДВ та витрат на транспортування і постачання це відповідає роздрібній ціні на рівні близько 8 380 грн за тис куб м.

газ, тарифи для населення

"Вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабміну про ПСО", — написав Коболєв у листі до прем'єра, який опинився у розпорядженні ЕП. У зв'язку з цим Коболєв запропонував скасувати ПСО достроково, з 1 квітня.

Натомість уряд ініціював початок проведення переговорів між Нафтогазом та МВФ про можливість знизити ціну на блакитне паливо.

Теоретично такий крок міг би влаштувати МВФ. Кредитор роками вимагає встановити ринкову ціну на газ та лібералізувати ринок. Однак не все так просто: українська сторона поки не бажає форсувати газове питання.

Чому ціна на газ падає?

Перший фактор - сезонний. У минулому році на ціну найбільше вплинули низький рівень запасів у європейських сховищах і більш холодна, ніж зазвичай, погода, говорить Саква. У 2019 році, додає він, ситуація протилежна. Рівень запасів у сховищах високий, а друга половина зими була теплою. Тому ціни на блакитне паливо раптово поповзли донизу.

За словами експертів, з початку поточного року ціни на газ на ключових європейських хабах впали більш ніж на 26%.

Крім того, на вартість газу суттєво вплинули поставки зрідженого газу з Америки.

гроші

Ціни на природний газ тісно корелюють з цінами на альтернативні ресурси — енергетичне вугілля і нафту. У найближчі місяці вони не дорожчатимуть.

"Очікуване нами зниження цін на нафту на 8-10% у 2019 році буде одним з ключових чинників для зниження цін на газ. Іншим фактором зниження цін на газ буде значне збільшення світової пропозиції зрідженого газу в результаті введення нових потужностей у США, Росії та Австралії", — говорить аналітик.

З огляду на сприятливу ситуацію на ринку "Нафтогаз" повідомив, що знизить ціну на газ на квітень для побутових споживачів на 2%.

тарифи

Однак, за словами представників уряду, якщо зараз знихиться цна на газ, то цілком ймовірно, що дуже скоро вона знову підскочить. Оскільки зараз триває передвиборча кампанія, і ніхто не піде на підвищення вартості блакитного палива, однак після виборів ситуація зміниться.

злидні

Однак у переговорах може виникнути інший аспект: зобов'язання дотримуватися ринкових правил в майбутньому, коли ситуація на зовнішньому ринку стане менш сприятливою. А це може виявитися більш проблемним моментом для української сторони.