Європарламент відмовився від платикового посуду та закликає інші країни приєднатися до програми із захисту довкілля та планети в цілому.

Таке рішення в ЄС прийняли на днях, але дію розпочне остаточно за два роки з 2021 року.

В країнах Євросоюзу буде заборонено використовувати пластиковий посуд, ватяні косметичні палички, соломинки для пиття. Всі ці речі можна виготовляти з інших матеріалів, наприклад не менш успішно сьогодні використовується паперовий посуд, навіть трубочки для пиття також виготовляють з паперу.

Крім того, з 2024 року пластикові пляшки в Європі будуть продавати тільки з прикріпленими до них кришками.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток
Показати ще

Повністю не заборонять, а тільки обмежать використання виробів із пластику, для яких поки немає екологічної альтернативи. Це, наприклад, пластикові стакани і упаковки для продуктів харчування. Країни ЄС повинні самостійно вжити відповідних заходів, як боротися з такими відходами та чим в подальшому їх замінити.

На упаковках ряду одноразових продуктів, що містять певну кількість пластику, – зокрема, вологі серветки, жіночі гігієнічні прокладки – обов’язково будуть вказівки про негативну дію на навколишнє середовище.

В Європі також планують до 2025 року не менше 77% пластикових пляшок утилізувати разом з пластиковим сміттям. До 2030 року цей показник повинен вирости до 90%. А ще пластикові пляшки мають щонайменше на 25% складатися з вторсировини, до 2030 року – на 30%.

За даними Єврокомісії, в рік в Європі в середньому на одного жителя припадає 31,1 кілограма пластикових відходів. В середньому в ЄС близько третини пластикового сміття підлягає вторинній переробці, інші відходи експортуються.

Крім того, за використання пластикового посуду, такого, як наприклад, пластикові стаканчики чи коробки для піци, стягнуть додаткові податки.

Нагадаємо, українські депутати хочуть заборонити використання в магазинах пластикових одноразових пакетів. Тому за кілька років магазини повині перейти на використання біорозкладних упаковок.

Як повідомляв "Знай.ua", в супермаркетах заборонили поліетиленові пакети, за продаж - космічний штраф.

Також Знай.ua писав про те, що екологи розповіли, якою буде наша країна за чверть століття.