У неділю, 31 березня, в день виборів президента, українці перейдуть на літній час. Кожну весну стрілки годинника переводяться на одну годину вперед. Офіційно перехід час в Україні відбудеться о 03:00. Також на літній час перейдуть ще 70 країн.

Примітний той факт, що в Україні, тоді ще республіці в складі СРСР, переходити на літній та зимовий час почали в 1981 році. При цьому в 2011 році вже незалежна Україна могла скасувати традицію переводити годинник, але цього не сталося.

Як потрібно переходити на літній час

О 3 годині ночі стрілки годинника пересуваються, але краще це зробити перед сном. Варто знати, що треба засипати вже за літнім часом, оскільки прокидатися теж доведеться за ним. Це означає, що ви будете спати на годину менше звичайного.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Незважаючи на те, що більшість гаджетів зараз переводять час автоматично, механічні годинники все ж так не вміють.

Перевірити з ранку, чи переведено час на електронних пристроях, простіше всього за допомогою Google. Напишіть в пошуку "час Київ", щоб дізнатися точний час. А можна скористатися "дідівським" способом і подзвонити по міському телефону в службу точного часу за номером 112.

Якщо ви збираєтеся в поїздку 30-31 березня, зверніть увагу на розклад транспорту. Так, "Укрзалізниця" змінює графік руху пасажирських, приміських та вантажних поїздів двічі на рік у відповідності з літнім і зимовим графіком. У квитках на найближчі вихідні час вказується з урахуванням переведення стрілок. Час авіаквитків також вказується за новим часом.

Для того, щоб запам'ятати, куди переводяться стрілки годинника, згадайте просте мнемонічне правило, яке грунтується на перших буквах слів: Навесні – Вперед, Восени – Назад. До речі, з 31 березня в України пропаде різниця в часі з Росією, так як там відмовилися від сезонного переведення годинників.

Нагадаємо, що Європарламент прийняв рішення про скасування переходу на літній і зимовий час в Євросоюзі, починаючи з 2021 року.

Як повідомляв портал Знай.uа, Діденко розповіла, що снігові опади в останніх днях березня відбуваються досить часто тому не варто хвилюватися.

Також портал Знай.uа писав, що переведення стрілок приносить додатковий стрес, тому потрібно підготуватися заздалегідь до цього дня.