Заключний звіт Державної служби статистики по збору врожаю 2018 року підтвердив подолання Україною історичного рубежу виробництва зерна – 70,057 мільйонів тонн у вазі після доробки при врожайності 47,4 ц/га.

Наголошується, що половина врожаю становить кукурудза. За нею йде пшениця.

За словами директора Центру Аграрних реформ, доктора економічних наук, професора Любові Молдован, рекордний урожай – це зовсім не позитивна новина для України.

"Зростання валового збору, – це, безперечно, добре. Але також треба дивитися, за рахунок яких площ це сталося – які культури були виключені із сівозміни. Зараз по суті у нас монокультурне виробництво, яке викликає накопичення в грунті шкідників і хвороби грунту. З часом, вкладаючи ті ж гроші, ви не будете отримувати тієї віддачі, яку отримуєте сьогодні. Це пережила Північна і Південна Америки", – каже вона.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Вона нагадує, що Україна все ще є "сировинним придатком", оскільки експортує зерно кукурудзи в необробленому вигляді на світові ринки.

Варто нагадати, що Україна все більше експортує товару за кордон і входить до різноманітних рейтингів експорту тих чи інших продуктів. Однак у нас ціни на продовольчі товари не надто поступаються закордонним, а деякі товари взагалі коштують дорожче, ніж у сусідніх європейських країнах.

Фахівці Економічного дискусійного клубу (ЕДК) знайшли 13 видів щоденних продуктів, ціни на які в Україні більше, ніж закордоном. Навіть, якщо не враховувати коливання цін на борщовий набір в залежності від врожаю в тій чи іншій країні і знехтувати різницею у вартості солі (яка складає всього 9 євроцентів, або менше 3 грн / кг), то соняшникова олія, з виробництва та експорту якого Україна займає перше місце в світі, у нас продають дорожче, ніж у Польщі, Угорщини та Іспанії.

Нагадаємо, Що потрібно сіяти в городі в кінці березня: не проґавте важливе час

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Мільйони українців залишаться без води, а заодно - і без їжі: городи поливати нічим, митися тільки в тазику

Також Знай.ua" писав про те, що Посівний календар 2019: як отримати рекордний урожай