За вивезення сміття в Україні встановлені різні тарифи, і різниця між сумами не може бути досить великою.

Влада на місцях може змінювати ціни, якщо, наприклад, сміття сортується і переробляється, а не просто везеться на звалище.

Як кажуть експерти, всі норми в документах носять суто добровільний характер.

Так, у постанові уряду від 27 березня ніяких зобов'язань сортувати сміття немає.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У столиці, приміром, з 1 квітня за послуги з вивезення великого сміття доведеться заплатити 210,68 грн за кубометр з урахуванням ПДВ. У даний момент сума вивезення такого сміття становить 175,82 гривень.

Наголошується, що введення різної тарифікації має прищепити проблемі сміття більше уваги.

Як каже комунікаційний менеджер ГО "Україна без сміття" Іванна Давіденко, в механізмі про сортування побутових відходів - лише рекомендації.

За словами Давіденко, в документі присутній диференційована тарифікація для сортованого і не сортованого сміття. Але як це буде на практиці, і хто буде контролювати – невідомо.

В Україні почали з'являються компанії, що займається отвозом з будинків відсортованих відходів.

За свою роботу вони беруть менше або роблять це взагалі безкоштовно. Сортувальні заводи продають сміття як сировину.

Експерти кажуть, що компаніям неможливо заробити на продажі відсортованих відходів.

"Компанії, які цим займаються, забирають тільки "дорогу" сировину: скло, папір, пластикові пляшки. Економлять на всьому і працюють з великими партіями. Як вони при цьому виживають і скільки заробляють - не знаю, але зазвичай триває це недовго", - говорить експерт.

Нагадаємо, що за законом, з 1 січня 2019 року сортувати сміття повинні всі. На практиці ж це не реалізовується.

Всього перероблено та утилізовано близько 5,8% побутових відходів, з них 2,71% спалені, а 3,09% потрапили на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні заводи.

Нагадаємо, Зеленський розповів, як вирішити проблему сміття

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Київські забудовники отруїли Дніпро, місто на межі непоправної катастрофи

Також "Знай.ua" писав про те, що Українці знайшли спосіб позбутися тонн сміття: дивовижний лайфхак отримав шалену популярність