Народне свято Кирило – дери полоз відзначається 31 березня 2019 року (за старим стилем – 18 березня). У православному церковному календарі це дата вшанування пам'яті святителя Кирила Єрусалимського, архієпископа. Назва «дери полоз» пояснюється тим, що в старі часи той, хто наважувався виїхати на санях у цей день, міг з легкістю пошкодити полози на підмерзлій в нічний час дорозі.

Історія появи

Кирило вів активну боротьбу проти єресі аріанського вчення, чим накликав на себе ненависть єпископів, які підтримували цей вид християнства. Вони добилися позбавлення його церковної посади і вигнання з міста.

У важкі для всіх часи, коли люди вмирали від голоду, Кирило продав усе своє майно, щоб купити їжі всім тим, хто її потребував. Коли гроші закінчилися, він почав розпродавати церковні приналежності. На виручені кошти купував пшеницю, однак єретики перекрутили і дані вчинки, що поставили в провину святителю при вигнанні з міста.

Церковна служба

Кирила прихистив єпископ Сильван з Тарси. Але незабаром і тут його оббрехали. Імператор наказав заарештувати Кирила. Коли до влади прийшов Юліан-відступник, його випустили на свободу. Але до своїх колишніх обов'язків Кирил зміг приступити тільки після смерті Юліана. З приходом на трон Валента його знову вигнали майже на 10 років. І лише цар Феодосій Великий повернув святителя в місто і відновив у архіпастирській діяльності.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Що потрібно зробити в цей день

У народне свято Кирило – дери полоз прийнято просити під час молитви про дощі для зростання посівів. Якщо ви страждаєте від грижі або ж нещасливого життя, то обов'язково слід відвідати цілителів та знахарів.

Також у цей день можна дізнатися багато корисного про погоду і врожаї, для чого потрібно придивитися до кількості комарів на вулиці - якщо їх багато, то і врожай буде щедрим. Якщо ж прилетить багато лебедів у цей день, то варто очікувати швидкого тепла.

Тим же, хто народився в цей день, пророкують щасливу першу половину їх життя, але для того, щоб все склалося позитивно, їм слід носити аметист.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що пост на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.