З березня в Україні почали виплачувати субсидію "живими грошима". Вже у лютому субсидіантам не вказали суму субсидій в платіжках за газ. Одержувачі субсидій зобов'язані самостійно сплатити всю суму з отриманих квитанцій готівкою, а частину рахунків потрібно виплатити особистими коштами.

Про це заявила начальник відділу розрахунків ТОВ "Львівгаз збут" Ольга Чабан.

Програма монетизації субсидій передбачає виплату комуналки коштом "живих" грошей, які видають у відділеннях "Ощадбанку", "Укрпошти" або нараховують на рахунки пенсійних карток. На думку експерта, є ризик використання отриманих коштів не за призначенням.

Експерти також застерігають, що так може збільшитися кількість тих, хто не платити рахунки за комунальні послуги, тобто боржників. Згідно з українським законодавством у тих, в кого великі суми боргу, можуть навіть забрати житло.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Також консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький пояснив, хто перебуває у "групі ризику" неплатників рахунків за комунальні послуги.

"Потрібно враховувати різні аспекти. Ті, хто мають субсидії, вони стараються не мати боргів і справно платять рахунки. Часто не платять досить заможні люди. Окрім того, субсидії мають чіткий контроль", - зазначив Левицький.

Проблема полягатиме у затримці оплати через зміну процедури сплачення субсидії. Ці технічні проблеми будуть відпрацьовані. А монетизація субсидій сприятиме економії споживання енерго-ресурсів.

Зазначимо, що нині в Україні існує величезна заборгованість за послуги ЖКГ. Загалом українці заборгували за січень цього року 62,6 млрд гривень. Сума боргу зросла на 7 млрд гривень у порівнянні з груднем. Тоді вона становила 55,6 млрд гривень.

Нагадаємо, що мільйони українців залишать без субсидій: куди поділися "живі гроші".

Раніше "Знай.ua" писав про офшори посеред Києва: депутати розповіли, як на землі для дитсадків відмивають гроші.

Також "Знай.ua" повідомляв про те, що робити, аби не втратити субсидію: як не припуститися фатальної помилки на старті монетизації.