Щорічно 1 квітня в усьому світі відзначається День сміху (April Fools' Day або All fool's Day). У цей день прийнято розігрувати родичів, друзів і просто знайомих.

Виникнення свята сміху пов'язують з тим, що 1 квітня святкувалося в багатьох країнах як день весняного рівнодення і час Пасхи. Святкування з нагоди весняного нового року завжди супроводжувалися жартами, витівками і веселими розіграшами. Ця традиція збереглася і до сьогоднішніх днів: причиною стала сама природа, тому що весняні примхи погоди люди намагалися задобрити жартами.

За ще однією версією, День сміху пов'язаний з переходом на Григоріанський календар, введений Папою Римським Григорієм у 1582 році. В Епоху Середньовіччя Новий рік відзначався наприкінці березня, до того, як у 1563—1564 роках король Карл Дев'ятий (King Charles IX) реформував у Франції календар. Тому новорічний тиждень тривав з 25 березня з 1 квітня.

Тоді було прийнято веселитися в новорічні свята. Але, незважаючи на зміни в календарі, деякі консервативно налаштовані люди продовжували святкувати новорічний тиждень за старим стилем. Інші сміялися та жартували над ними, дарували «дурні» подарунки й називали квітневими дурнями (April's Fools). Звідси і назва сучасного свята.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Величезну популярність День сміху знайшов у 18 столітті завдяки англійцям, шотландцям і французам, які поширили це свято в своїх колоніях. За традицією, в це свято всі жартували один над одним, а також давали безглузді доручення, наприклад, знайти і принести солодкий оцет.

Першоквітневі жарти вражають своєю різноманітністю. Так, найвідоміші першоквітневі розіграші вже класифіковані в список 100 першоквітневих жартів усіх часів (The Top 100 April fool's Day of Hoaxes All Time). Серед них: падіння Пізанської вежі, фоторепортаж про літаючих пінгвінів, приземлення НЛО в Лондоні, перехід на десяткову систему вимірювання часу, зміна числа Пі з 3.14 на 3.0 та інші.