Виборцям, які змушені голосувати не за місцем прописки, щоб скористатися своїм правом голосу в другому турі виборів президента, доведеться подбати про це найближчим часом.

Перед першим туром виборів понад 100 тисяч українців змінили свою адресу в реєстрі виборців, щоб проголосувати не за місцем фактичної прописки. Для тих, хто не буде перебувати дома у день проведення другого туру, також є можливість підготуватися і вибрати зручне місце голосування.
Згідно із законом, тимчасове місце голосування змінюється одноразово, незалежно від причини, за якою ви це робите. Тому навіть, якщо ви його змінювали перед першим туром, перед другим доведеться написати ще одну заяву, взяти ще одну довідку з роботи і знову сходити до Державного реєстру виборців.
Згідно зі статтею 7 закону України "Про державний реєстр виборців" змінити адресу голосування можна не пізніше, ніж за п'ять днів до дня голосування - тобто до 16 квітня.

При цьому подавати заяви можна після офіційного оголошення ЦВК результатів першого туру. Як відомо, останній термін оголошення - 10 квітня.
Як голосувати не за місцем прописки в другому турі
Знайти найближчий до місця проживання Державний реєстр виборців.

  • Взяти довідку з місця роботи або навчання, або документ про власність або оренду житла.

  • Написати заяву на зміну місця голосування.

  • Заяву, довідку та паспорт принести в Держреєстр.

Нагадаємо, ЦВК залишилось опрацювати менше 10% бюлетенів: українці завмерли в очікуванні остаточних результатів.