В Україні часто говорять про допомогу військовим і тим, хто пройшов війну на Донбасі. Однак майже не згадується про сім'ї військових та учасників АТО, а також особливо про тих, які втратили чоловіка.

Про це заявила Ірина Міхнюк, вдова учасника АТО і Героя України Олега Михнюка, голова правління ГО "ВГО сімей загиблих і зниклих безвісти учасників АТО, ветеранів війни та активістів волонтерського руху "Крила 8 сотні".

За її словами, сім'ї військових стикаються з безліччю проблем. Держава практично не допомагає їм. Окрім того вони стикаються з психологічними проблемами, які в результаті проявляються важкими захворюваннями.

"У багатьох загинули чоловіки, та дружинам треба якось далі виховувати дітей. Мій чоловік загинув у 2014 році. Він був афганцем. Ми зараз намагаємося допомогти дружинам, мамам і дітям учасників АТО, але до нас з часом стали підтягуватися також дружини діючих бійців АТО. У них теж є безліч проблем. Зокрема, психологічних. Часто в суспільстві звучить заклик допомагати учасникам АТО, але за їх спинами – дружини, які після трагічної загибелі чоловіка позбулися підтримки", - каже Ірина Міхнюк.

Ірина Михнюк
3

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Далеко не кожна жінка готова розповісти про свої проблеми навіть психологу, звертає увагу волонтерка. Цю тему ігнорує більшість ЗМІ, тому у населення складається враження, що таких проблем взагалі немає. А жінки, які втратили чоловіка, цілком спокійно живуть далі.

"Ми допомагаємо жінкам пройти часто непростий шлях, щоб жінки могли дивитися на цей світ іншими очима без чорної завіси. Іноді ми організовуємо конференції, круглі столи, але це не головне. Все ж основне завдання – це повернення людини в той психологічний стан, в якому їй було б хоч якось краще", - пояснює вона.

За її словами, тим більше мало хто говорить сьогодні про те, що у самих учасників АТО і їх родичів на тлі стресу почала розвиватися онкологія.

"Це ще один аспект, про який не говорять. Я багато спілкуюся з дружинами загиблих, і у них спостерігається та ж психосоматика: через три роки трагедія "вистрілює" пухлинами. Так організм реагує на стрес. Це досить поширена проблема. Як не сумно, починаються хвороби у дітей в таких сім'ях теж. Хоча самі люди намагаються про це промовчати", - додає Михнюк.

Зараз в Україні – понад 9 тисяч членів сімей загиблих військових. Це тільки офіційно, які отримали свій статус за всіма документами, згадує Ірина.

"Таких сімей дуже багато. Але, на жаль, ними практично ніхто не займається. Тому такі сім'ї я закликаю якомога швидше звертатися за допомогою, адже тоді легше побороти проблему на ранній стадії. А українців я б закликала допомогти таким сім'ям, адже кожна з них цього заслуговує", - підкреслює Ірина Михнюк.

Нагадаємо, що українці згадали останнє пророцтво Скрябіна, збулося кожне слово.

Як повідомляв портал "Знай.uа": Віддав своє життя, поки обирали президента: зовсім юний герой покинув світ у свій день народження.

Також "Знай.uа" писав, що ворог розгромив ВСУ, Донбас усіяний тілами українських героїв.