У Мінрегіонального розвитку і ЖКГ України розповіли, як будуть йти справи з нарахуванням пені за борги по комунальним послугам. Про це повідомили в прес-службі ведомтства. Користувачів запевнили, що автоматичне нарахування не буде.

"Введення в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги ", яким передбачена пеня за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, не є підставою для автоматичного нарахування споживачам пені з 1 травня 2019", - стверджують у міністерстві.

Закон передбачає, що комунальні послуги надаються українцям на договірних засадах. При цьому власники житлових будинків на багато квартири повинні укласти договір з комунальниками не раніше, ніж протягом року з того дня, як почне діяти цей закон. А значить, такі договори повинні бути укладені у всіх до 1 травня 2020 року.

При цьому в договорах повинні бути прописані:

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

1) перелік послуг;

2) вимоги до якості послуг;

3) права та обов'язки сторін;

4) відповідальність сторін за порушення договору;

5) ціна послуги;

6) порядок оплати послуги;

7) порядок і умови внесення змін у договір, у тому числі за ціною послуги;

8) строк дії договору, порядок і умови продовження його дії та розірвання.

Новий закон передбачає, що у разі недобросовісної поведінки щодо договору, і одна, і друга сторона понесуть відповідальність. За кожен день прострочення, споживач буде змушений сплатити пеню в розмірі 0,01% від суми боргу.

"Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтверджену належним чином", - говориться в законі.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, нарахування пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги може здійснюватися після 1 травня 2019 року, проте все залежить від умов договорів між мешканцями конкретного будинку і постачальником комунальних послуг.

Нагадаємо, мільйонам українців переглянуть субсидії вже в травні: що важливо знати.