У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Василя Анкірського, священика. Інші назви свята: «День Василя», «Василь Парник», «Василь Капельник», «Василь Сонячник», «Тепляк». Всі ці назви дня були пов'язані з теплою сонячною погодою, яка настає саме 4 квітня.

Василь був священиком у місті Анкірі і жив у 4 столітті. Він просив парафіян не піддаватися єресі, закликав їх свято вірити тоді, коли аріанське вчення вже захоплювало широкі маси. Аріани зібралися і змогли позбавити Василя його сану священика за його протистояння. Василя вважали людиною небезпечною для країни, тому його привели на суд до імператора. На суді він не відмовився від своєї віри, тому його мучили, поки Василь не помер.

Чого не можна робити 4 квітня

В цей день не можна ходити в старому взутті, його або замінюють на нову, або віддають в ремонт. Не варто зрізати квітку рослини, яка розквітла у вас вдома, так як її цвітіння в цей день вважається дуже хорошим знаком. Також не забувайте про те, що ще триває Великий піст, дотримуйтесь всіх заборони щодо поведінки та харчування.

Народні прикмети на 4 квітня

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж
Показати ще

Приказки та прикмети:

  • Василь-сонячник капежом великий.
  • Як не гарячий Василь-капельник, а кафтан скидати рано.
  • Василь-парник землю парить.
  • Якщо на зорі навколо сонця червоніють кола, значить, рік порадує врожайністю.
  • У небі пливуть сині хмари – буде тепла погода, але з опадами.
  • Сніг, що тане з південної сторони мурашника, обіцяє холодне літо, з північної — тепле і довге.
  • Народжені 4 квітня стають добрими ковалями та майстрами. Носити їм слід алмаз.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.