Роздача повісток – як була, так і залишається гучною подією для багатьох українців. Дехто спокійно реагує на пропозицію вступити до лав військовослужбовців, а хтось вдається до хитрощів, аби її тільки не отримати. Про дату початку цьогорічного весіннього призову та усі нюанси процесу, дізнавалися Знай.ua.

Набір стартував з 1 квітня

8 квітня в будівлі київської мерії відбувся прес-брифінг про старт весняного призову на строкову військову службу та порядку проведення призову навесні 2019 року.

"Призов буде тривати 3 місяці – з квітня по червень. До лав Збройних сил України та інших військових формувань загалом планується призвати 18 тис 752 особи. З них до Збройних сил України – 9 тисяч чоловік, до Нацгвардії – 5 152 особи, у Державну прикордонну службу – 4 тисячі осіб, і Державну спеціальну службу транспорту – 600 осіб", – розповідає військовий комісар Київського міського військового комісаріату, полковник Сергій Клявлін.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Робота призивних комісій розпочалася вже з 1 квітня.

"На даний час здійснюється проведення медичних комісій на визначення придатності громадян України для проходження дострокової військової служби, а також призначення їх до відповідних команд. Відправки до військ заплановані на другу половину квітня – після проведення 2 етапу виборів Президента України", – зазначає полковник Сергій Клявлін.

За словами Сергія Клявліна, планове завдання по Києву складає 780 чоловік.

Ловлять під станціями метро та посеред вулиці

Хвиля обурень пронеслася країною цієї зими – про масові "засідки" на вулицях міста говорили у різних містах. Тільки в Києві трапилося кілька випадків, коли чоловіків зупиняли біля станцій метро та вокзалу та влаштовували перевірку документів з метою знайти тих, хто ухиляється від служби. А декого під час рейдів поліцейських та військових відвозили або до військкомату, або до відділку поліції.

"Та ж сама ситуація не тільки в Києві, а й в Маріуполі, наприклад. Там взагалі усіх підряд силою у військкомати тягнуть", – зазначає один з користувачів Фейсбуку Іван Росада.

"Та, зрозуміло, навіщо це робиться. Хочуть гроші по-швидкому зрубити. Очікують, що хтось із пійманих захоче відкупитися", – пише ще один користувач Фейсбуку Ярослав Шпіра.

Всі ці випадки спостерігалися у грудні 2018 року. Як проходитиме весняний набір, покаже час, адже цей процес тільки-но розпочався.

Вот он. Тот самый сюжет о том, как полиция и сотрудники военкомата в Киеве "ловили" всех проходящих мимо мужчин возле метро. После просмотра сюжета вам будет о чём подумать.

Geplaatst door Дмитрий Кучер op Zaterdag 8 december 2018

Грошова допомога – вкрай мізерна

Серед "бонусів", які озвучив полковник, право на які має кожен з призовників – одноразова грошова виплата і щомісячна "підтримка". Та от справа в тому, що її не вистачить не те, що на якісне обмундирування, а й навіть на професійний військовий рюкзак та набір необхідних речей.

Одноразова допомога дорівнює близько 4 тис грн. А от щомісячне забезпечення майже в 10 разів є меншим.

"Під час призову кожному громадянину України виплачується одноразова грошова допомога у розмірі 3 тис 800 грн. За ним зберігається робоче місце та середній заробіток на тому підприємстві, де він працював до призову. Крім того, призовники будуть отримувати грошове забезпечення у розмірі близько 350 грн", – підкреслив військовий комісар Київського міського військового комісаріату Сергій Клявлін.

Після звільнення в запас за поданням військового комісаріату кожен отримає грошову допомогу у розмірі середньомісячної зарплати. Піти у відпустку можна буде не раніше, ніж через 3 місяці служби – вона становить 10 діб.

Термін служби становить 18 місяців. Ті, хто має вищу освіту – ступінь магістра або спеціаліста – служитимуть 12 місяців.

Раніше Знай.ua писав, що карпатські мольфари розігнали хмари над Україною: після цих слів хочеться почати життя заново.

Також Знай.ua повідомляв про заяву Зеленського: "дебати з Порошенком на Олімпійському відбудуться 19 квітня".