Вже в травні 2019 року в Україні повноцінно стартує комунальна реформа. Саме з цього часу почне працювати закон про комерційний облік комунальних послуг і новий базовий закон про ЖКП.

Головний принцип — доведеться заплатити за кожен Гкал тепла і кубометр води. А для тих, хто затримує платежі, чиновники придумали нові штрафи і навіть лякають відключеннями.

Про це стало відомо завдяки повідомленню видання "Обозреватель".

Так, за інформацією журналістів, з одного боку, нововведення дають більше можливостей для постачальників. Їх право припиняти постачання послуги, звертатися до суду і штрафувати тепер прописані в законі. Також тягар оплати втрат всередині будинку перекладають на споживачів.

комуналка
комуналка

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Принцип №1. Споживач також несе відповідальність

Розглянемо нововведення на прикладі конкретного будинку. Припустимо, в будівлі 50 квартир, місячні втрати води становлять 50%, п'ять сімей відмовляються оплачувати комуналку, перевіряючих не впускають ні квартиру, ні в під'їзд.

За "старими" законами вони фактично звільнялися від будь-якої відповідальності. Втрати води в будинку (через магніти на лічильниках, неправильних показань і поточних труб) компенсував водоканал, сім'ї з боргами продовжували користуватися комунальними послугами, а постачальники послуг в кращому випадку могли погрожувати судовими позовами.

оплата комунальних
оплата комунальних

Принцип №2: за неякісну послугу можна не платити

Кабінет міністрів розробив форму скарги на якість комунальних послуг. Вже з 1 травня для того, щоб виявити порушення, достатньо заповнити документ і дочекатися комісії.

"Це буде стосуватися перевірок якості послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення, вивезення побутових відходів, управління багатоквартирним будинком", – цитує віце-прем'єра Геннадія Зубка прес-служба профільного міністерства.

Нагадаємо, курси валют до кінця весни: експерти показали реальний сценарій, вже не до жартів.

Як повідомляв Знай.uа що залишить мер Кличко Києву: будівельна мафія, завмирання інфраструктури та бізнес-монополія.

Також Знай.uа писав, індексація пенсій в Україні: хто і коли отримає надбавку, а хто залишиться за бортом.