У цей день православна церква вшановує пам'ять преподобного Івана Лествичника. Інші назви свята: «Іоанн Лествичник», «Біди з домовиком», «Прокази домового». Лествичником ьогое святого називали в честь його основної праці — Лествиці. «Лествиця» в перекладі зі старослов'янської означає «сходи», тому в цей день пекли невеликі хлібці у вигляді драбинки.

Тому сьогодні потрібно обов'язково спекти печиво у вигляді драбинки. Робиться воно так: з тіста роблять дві ковбаски, а пиріжки між ними стають сходинками. Сходин має бути стільки, скільки членів у вашій родині. Таке печиво потрібно з'їсти кожному, тоді здоров'я вистачить на весь рік. Печиво можна принести в церкву і окропити святою водою.

Народні прикмети на 12 квітня

Також є повір'я, що в цей день бешкетує домовик. Він злиться на всіх, на людей, і на тварин, ламає все, кидається під ноги, щоб господарі спотикалися. Все це у нього проходить з ранку й до опівночі, або навіть до співу півнів. Вважається, що він так себе веде, тому що скидає стару шкіру. Щоб не було зайвих неприємностей, бажано закрити домашню живність, а самим не підходити до вікон і весь день провести вдома.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Над вхідними дверима треба встромити ножа, а на стінах накреслити хрести крейдою. Двір потрібно обійти віником з липових гілок, будинок окропити святою водою, а тварин окурити ладаном.

Можна не тільки виганяти домовика, але і задобрити його, особливо вночі. Потрібно просто покласти в кут трохи нюхального тютюну. Вважається, що він дуже його любить.

Хоча з хати краще не виходити, але у храм піти потрібно, для освячення драбинок, а чоловікам слід вклонитися Іоанну Лествичнику і попросити його про дощі, щоб все почало зростати швидше на землі.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.