Розалія Навольська, яку ласкаво називають баба Рузя, 19 березня відсвяткувала свій ювілей - 100 років. За довге життя жінка з села Бедриковці Заліщицького району Тернопільської області встигла пережити три війни, безліч державних керівників і різних імперій. Передає НОВА.

Розалія Йосипівна Навольська все життя прожила в селі під Тернополем. Вона народилася в 1919 році і була дев'ятою дитиною у великій родині.

"Мене нікому було бавити, тому що всі зайняті на полі та біля худоби", - згадує бабуся.

Баба Рузя вийшла заміж у 15 років за 19-річного Марко Навольського. У пари було четверо дітей, однак, двоє старших померло у дитинстві. Подружжя виховало сина Юліана і дочку Марію, у них четверо онуків, шість правнуків і двоє праправнуків.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб
Показати ще

На жаль, діда Марка немає вже 43 роки, він відійшов у інший світ у 61-річному віці.

У селі кожен знає про таланти Розалії Йосипівни: вона готує їжу на свята, шиє одяг, добре малює і навіть допомагала чоловікові в будівництві будинку.

"З дідом Марком бабуся жила добре. Він був міцним, високим, а вона - ніжна, низенька, в юності часто хворіла після перенесених жовтяниць. Лікарі припускали, що довго не проживе, але! Бабуся до цих пір зберігає в скрині дідові чоботи, райтки, кожух. "Це мого Марка! Не можна викидати"- говорить", - розповіла онука іменинниці, Наталія Степанівна.

Незважаючи на поважний вік, Розалія зберігає ясність розуму, всіх пам'ятає і навіть жартує. За її словами, 100 років - це мало для одного життя.

"Дякую Богові за 100 років. Але мені здається, що все одно не нажилася, - каже бабуся. - Бідувала дитиною, потім ми з чоловіком будувалися, а тепер, коли добре, життя підходить... В війну і підпілля страшно було ніч переночувати. То одні стукають у двері, то вже другі кури ловлять у стайні... Зараз теж війна в Україні, але кулі від нас далеко, молоді хлопці захищають нашу землю ... Не раз чую, як люди скаржаться, ні на що - всі нагодовані, одягнені", - каже бабуся.

За словами рідних, секрет довголіття їхньої баби Рузі - добре серце, адже вона все життя допомагала односельцям.

Нагадаємо, в Україні знайшли найгнучкішу бабусю.

Раніше Знай.uа повідомляв, найстаріша мешканка Коломиї відзначає 100-річний ювілей.

Також Знай.uа писав, 106-річна леді видала таємницю безсмертия.