У п'ятницю перед Великоднем в християнстві відзначається Страстна (Велика) п'ятниця. Цей тиждень теж Страстний. Тому в цей день згадують про останні години земного життя Спасителя, перед, під час і після розп'яття. Також згадують про ті страждання, які переніс Христос, і так спас всіх віруючих.

У Богослужіннях згадують про події після Таємної вечері, а саме арешт Ісуса, суд у Пілата, як тричі відрікся Петро, як катували Христа і пізніше розіп'яли на хресті. А також розповідають про події, які сталися до того самого моменту, коли тіло Ісуса поклали в Гроб.

Страсна п'ятниця

В п'ятницю слід прийти на службу в церкві. Після неї приносять додому 12 свічок і дають їм догоріти повністю. Тоді до вас прийде щастя та благополуччя на весь рік. Служба називається «Дванадцятьма Євангеліями». Зазвичай вона починається в 20:00 і триває всю ніч перед Страсною п'ятницею. О 15:00 виносять Плащаницю і встановлюють її посередині храму на місці, прикрашеному квітами і умащенному пахощами.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Є ще можливість у цей день дізнатися, чи є у вашому будинку намовлені речі, тобто ті, на які навели порчу. Потрібно принести не догорівшу свічку з церкви, запалити її в будинку і обійти всі кімнати, підійти до кожного кута. Якщо полум'я почало тріщати, то там і знаходиться цей предмет. Ще можна поворожити на врожай по погоді. Якщо небо буде зоряним — чекай врожаю зернових. якщо весь день хмарно, «хліб буде з бур'яном», говорили наші пращури. Що значить, чекай неврожаю в цьому році.

Якщо ви в цей день витерпите спрагу то ніяке пиття не буде приносити вам шкоди протягом усього року. Якщо ви освятите кільця в Страсну п'ятницю, то вони зможуть захистити того, хто буде їх носити, від усіх хвороб. Сьогодні варто посіяти петрушку, вона дасть подвійний урожай. Також слід відлучити дитину від грудей, тоді дитина буде сильною і здоровою, а також проживе щасливе життя.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.