Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять преподобного Феодора Трихини (власяничника). Інші назви свята: «Феодор», «Федір Неводник», «Окликання батьків», «Пічне свято».

За народною легендою, сьогодні можуть повернутися у світ живих душі померлих предків, які тужать за життям і за родичами. Все тому що перепона між світами стає тоншою. Їх окликали і голосили над могилами, щоб вони могли пройти. Душі гостювали тільки до півночі.

Обряд такого закликання раніше проводили рано вранці, після того, як запалювали поминальні свічки. Але у випадку, якщо кладовище було недалеко, їх окликали з порога дому. Однак потрібно було робити це щиро.

Зараз же слід просто влаштувати поминки, накрити щедрий стіл з киселем та холодними стравами. Страв повинно бути багато, бо за повір'ям не один рід приходить назад додому. Ноги на поперечки не ставили, так як це було місце для мертвих. Також слід поставити одне крісло на чолі столу і залишити його порожнім. Воно призначене для старшої душі.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Щоб душа була спокійна, страви повинні бути ситними. Тоді вона побачить, що сім'я не голодує, а значить можна буде спокійно повертати в інший світ. Поминальну трапезу починають з трьох ложок киселя, з кожною згадуючи про покійного. Тому потрібно підійти до порога і відкрити двері, так проводять душу.

Народні прикмети на 3 травня

Потрібно застелити стіл білою скатертиною, покласти хліб і сіль, а також запалені церковні свічки, потрібно помолитися про успіхи в роботі і гарний врожай, а потім всім обійнятися.

Є ще одна цікава прикмета. Якщо вже тепло і тополі ламаються бруньки або зацвітає обліпиха, то можна сіяти огірки, квасолю і гарбузи. Якщо тепло – сіють у відкритий грунт, але треба ще укрити, тому що ще можуть бути морози вночі.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.