Євро несподівано обвалився до мінімуму 2017 року і його курс вже деякий час тримається нижче психологічної межі в 30 гривень. Останній раз так дешево євровалюта коштувала майже 2 роки тому - в кінці червня 2017-го.

У порівнянні з 26 квітня, Нацбанк знизив курс євро на 12 копійок, визначивши курс на рівні 29,49 грн за 1 євро. Це рекордне просідання євровалюти за 2 роки. Про те, чому так відбувається, розповіли економісти, пише виданя "Сьогодні"

Так, за словами Олександра Охріменка, євро дешевшає на світовому ринку, зокрема, через політику Федеральної резервної системи США, яка призводить до зростання вартості долара.

"У євроспільноті облікова ставка - майже нуль. У США - 2,5%. Якщо Центробанк евроспільноти змінить ставку, ситуація зміниться", - вважає експерт.

За його словами, через те, що діє багато факторів - як в США, так і в Європі, курс євро зараз важко прогнозувати.

На думку Володимира Ланового, на внутрішньому ринку України спостерігався надлишок валюти, а це тимчасовий фактор, який вплинув на курс.

"Справа в тому, що за результатами першого кварталу відбуваються основні податкові зобов'язання, в тому числі експортерами - вони продавали валюту для того, щоб отримати гривню. Тому мав місце надлишок пропозиції іноземної валюти на внутрішньому ринку", - сказав експерт.

Ще одним тимчасовим фактором були вибори президента: з-за кордону для проведення кампанії залучалися долари і євро, вважає Лановий.

За його словами, вже з травня попит на іноземну валюту буде рости, що може привести до зростання курсу євро.

"Скоро почнеться період, коли ми закуповуємо газ. Тому попит на валюту з травня зросте", - зазначив експерт.

Однак така ситуація не обов'язково має спричинити девальвацію гривні. Тут все залежитиме від політики НБУ, вважає Лановий.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Нагадаємо, українців "ощасливили" перед Великоднем доларом по 8.

Як повідомляв портал Знай.ua, фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) завершив ліквідацію Смартбанку.

Також Знай.ua писав, фінансисти спрогнозували курс долара по закінченню виборів.