Як відомо, Великдень православні відзначають три дні. У 2019 році великий світле свято Воскресіння Христового українці святкували 28 квітня. Через 5 днів після цієї дати починаються поминальні дні, які в народі називають гробками, проводками або батьківськими днями.

Дізнайтеся, що потрібно нести з собою на цвинтар, а що брати не можна? Читайте також про те, що необхідно нести до церкви? І чому останнім часом священнослужителі закликають не нести штучні квіти на цвинтар? Сьогодні ми розкажемо вам про те, як повинен проходити поминальний день на кладовищі та вдома.

Поминальні традиції: що брати з собою на цвинтар і що нести до церкви?

Після Великодня християни цілий тиждень поминають покійних рідних і близьких. Залежно від регіону проводки в 2019 році починаються в суботу, 4 травня. Радониця традиційно відзначається на 9-й день після Великодня. Цього року дата Радониці - 7 травня, вівторок.

Поминальні дні
Поминальні дні

Як правило, в суботу, 4 травня, в неділю, 5 травня, а також 7, 8 та 9 числа православні згадують покійних. 9 травня Україна відзначатиме День поминання всіх загиблих у роки ВВв. Таким чином, поминають православних померлих кілька днів.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Однак не всі роблять це правильно. Багато хто з людей влаштовують на кладовищі гучні застілля, напиваються, ллють на могилу тієї людини, яка за життя любила випити, горілку. Але ж усього цього категорично робити не можна. Чому? Дізнайтеся, дочитавши статтю до кінця. До речі, нести до церкви алкоголь у поминальні дні також заборонено.

Їжа та спиртне на кладовищі - виключно язичницькі традиції, які прийшли до нас із давніх-давен. Ось якщо ви запитаєте у кого-небудь із старшого покоління: «Навіщо влаштовувати «бенкет» на кладовищі?», більшість людей вам навряд чи що-небудь зрозуміле із цього приводу розкажуть. Швидше за все, просто скажуть: «Раніше завжди так було, тому потрібно поминати покійних їжею та спиртним».

Насправді для покійних найважливішою є ваша молитва. Найкраще в поминальний день прийти з ранку до церкви, поставити заупокійні свічки, подати записки за упокій душ покійних із їхніми іменами. Можна замовити за православного померлого сорокоуст. При цьому не забувайте, що не можна поминати самогубців та нехрещених.

Помоліться за упокій душі родича або іншої близької вам людини, яка відійшла у інший світ. Візьміть із собою до церкви різні частування. Ми повинні бути милосердними та допомагати нужденним. Ви можете пожертвувати певну суму грошей за упокій душі, принести з собою до храму паски, яйця, цукерки, хліб, печиво, фрукти. Робіть це з душею, моліться щиро.

Після відвідин церкви вирушайте на кладовище. Не варто традиційно нести туди вінки та штучні квіти. Візьміть із собою свічки. Перш за все, входячи на кладовище, тричі перехрестіться. Пам'ятайте про те, що після світлого свята Пасхи та Воскресіння Ісуса Христа сьогодні, в поминальний день, на енергетичному рівні відбувається зустріч живих та мертвих.

Поминальні дні
Поминальні дні

Ось чому забороняється вагітним жінкам та маленьким дітям до року ходити на цвинтар. Їхня аура дуже чутлива. Краще просто відправитися до церкви. Усім іншим, кому можна відвідувати кладовище, варто прочитати біля могилки «Отче наш».

Чому могили потрібно прикрашати живими, а не штучними квітами? – читайте далі. А поки що ми нагадаємо вам про те, що садити квіти на кладовищі варто заздалегідь, як і прибирати там. У поминальні дні будь-які роботи по дому та на могилках заборонені.

На надгробок сьогодні традиційно кладуть частування, яке потім віддають іншим людям, щоб вони з'їли й таким чином пом'янули померлу людину. Це також вважається проявом милосердя до ближнього. Запам'ятайте: церква не рекомендує влаштовувати «бенкет» на кладовищі. Небажано пити біля могили спиртне і вже тим паче лити його.

Поводьтеся на кладовищі належним чином. Йти звідти потрібно, здійснюючи певні дії й подумки промовляючи слова до покійних. Дізнайтеся, що потрібно робити та які слова казати? Як поминати покійних за сімейним столом?

Як правильно йти з кладовища? Що повинно бути на поминальному столі?

Поминальні дні - це період, коли православні люди мають можливість вшанувати пам'ять покійних. Збираючись йти з кладовища, потрібно подумки промовити, звертаючись до померлих: «Нехай нам здоровиться, а вам легко лежиться!» Перед виходом можна сказати також такі слова: «Вам Царства Божого, а нам - до вас не поспішати».

Поминальні дні
Поминальні дні

Після цього можете виходити з кладовища. На воротах поверніться обличчям до могил померлих і тричі перехрестіться. Таким чином православні люди виявляють повагу до померлих.

У жодному разі з кладовища нічого не беріть та додому не везіть! По поверненню додому обов'язково помийте обличчя та вимийте руки з милом. Після цього тричі окропіть обличчя та руки свяченою водою.

Тиху сімейну трапезу варто влаштувати вдома, після відвідин кладовища. Рідні та близькі повинні зібратися за великим сімейним столом і пом'янути покійних, згадавши їхні добрі справи та вчинки. У разі, якщо про людину нічого сказати хорошого, слід просто помовчати.

Спочатку усі повинні помолитися за упокій душі. Потім можна поминати покійних. Зі спиртного дозволяється пити вино. Вживати його потрібно в міру, без зайвих надмірностей. Із обов'язкових страв на поминальному столі повинні бути паски, крашанки та кутя. Можна приготувати рибу, весняний салат. Інші страви - на ваш розсуд.

Поминальні дні
Поминальні дні

У поминальні дні існують свої заборони та прикмети. Якщо ви з ними не знайомі, дочитайте статтю до кінця. Дізнайтеся, чому на кладовищі не можна пити, гуляти й веселитися?

Поминальні прикмети й заборони: список

Кладовище - це місце тиші та спокою. Ось чому тут не можна пити горілку, жартувати і веселитися. Адже на кладовищі покояться мертві. У поминальний день служиться заупокійна служба. Православні люди повинні відвідувати кладовище і молитися за померлих, щоб великодня радість передалася їм.

У поминальні дні душі померлих родичів хочуть відвідати свій рідний дім, провідати близьких. Щоб їхній дух безперешкодно зміг увійти до помешкання, християни здавна залишають вікно відчиненим. І кладуть на підвіконня частування: паски та крашанки, щоб дух прийняв трапезу. Запалюють свічки для того, щоб він швидше знайшов шлях додому.

Радість про воскресіння Христове не повинна перетворювати на пиятику на кладовищі. Святе Письмо говорить нам про вживання вина наступне: «Не впиватися вином, у ньому ж є блуд». Поминаючи покійних спиртним, не можна напиватися. Церква застерігає від надмірностей.

Для покійних важлива наша щира молитва. На кладовище ми повинні йти з чистим серцем. Залишатися там у тверезому розумі. Ваша душа повинна бути милосердною, а серце - добрим. Не варто забувати про милосердя - подавайте милостиню нужденним.

Поминальні дні
Поминальні дні

Пам'ятайте, що для людини, що відійша у інший світ, не важливі дорогі труна чи пам'ятник. Померла душа відчуває величезну потребу в молитві рідної людини. Померлий не зможе творити добрі справи. А ви цілком здатні творити добро.

Знайте, що умилостивити Всевишнього можна тільки за допомогою добрих справ. Молитва рідних і близьких за покійного у церкві, вдома, біля його могили - безпосередній обов'язок кожного з нас.

Щоб поминальні дні пройшли, як годиться, візьміть на замітку список поминальних заборон.

• Небіжчиків протягом усього поминального тижня заборонено згадувати покійними або мертвими. Вважається, що вони все чують. Їх необхідно називати тільки по іменам. Можна казати: «моя сестра», «мій тато», «мій дідусь» і т.д. - в залежності від того, хто в могилі спочиває.

• На кладовищі заборонено палити.

• Удома не можна працювати. У поминальні дні під забороною всі домашні та садово-городні роботи. У народі існує повір'я: хто порушить традицію, врожаю не дочекається. Усе посаджене в поминальні дні буде погано сходити та рости.

• Не можна лаятися, сваритися, матюкатися.

• Заборонено лити спиртне на могилу, тому що цим ви ображаєте пам'ять мертвого.

• Не можна працювати на кладовищі, наводити біля надгробків порядки, перестрибувати через могили, чіпати їх.

Не порушуйте церковні заборони! Не пийте горілку, а тільки трохи вина, не цокаючись. Беручи поминальне пригощання за покійного, потрібно сказати: «Земля (ім'я) пухом!» Або «Царство небесне (ім'я)!» І подумки вимовити «Отче наш». Найбільше та найголовніше, що ми можемо зробити для тих, хто відійшов у інший світ, - почитати молитву за покійних.

Що стосується заборони на пластикові квіти та вінки, то це пов'язано з дорожнечею їхньої утилізації та вивезення. Ось чому влада закликає нині відмовитися від штучних прикрас могил.

Примітно, що в деяких населених пунктах не тільки заборонили продаж пластикових квітів і вінків, а й заборонили встановлювати столи та огорожі. Зі штучними квітами все зрозуміло: небезпечно для екології. Адже доведено вченими, що пластикова ритуальна атрибутика, яка спалюється, виділяє багато діоксинів. Це сильно отруює навколишнє середовище. І навіть може послужити причиною онкологічного захворювання. А ось як бути зі столами та огорожами?

Поминальні дні
Поминальні дні

У мерії Дніпра, наприклад, аргументували цю заборону тим, що влада не хоче збільшувати території кладовищ. Вони кажуть, що встановлені огорожі заважають проходити по рядах, здійснювати роботи: косити траву, обрізати дерева.

Рішення на застереження від штучних квітів на кладовищі було прийнято і в Жажкові Черкаської області та деяких інших населених пунктах країни. Більш того: за це навіть передбачено штраф. Замість пластикових квітів українцям радять купувати живі. А ті у відповідь нарікають, що це занадто дорого.

Сьогодні думки людей розділилися: одні вважають, що не варто забруднювати навколишнє середовище і краще принести на надгробок живі квіти. Інші впевнені, що штучні квіти необхідні, тому що вони цілий рік прикрашають могили.