Цей день в народі називають по-різному: «Прокул», «День Прокула», «Ляльник», «Прокляття нечисті». Як і у багатьох інших свят, у цього теж православна основа. В цей день Церква згадує згадує кількох мучеників, які загинули одночасно в одному місці. Але народ вирішив обрати тільки одного Прокула Путеольського, який був дияконом. В основному обрали його, тому що ім'я у селян це було поширене. Але також воно за звучанням нагадувало слово «прокляття». Справа в тому, що в цей день було прийнято проклинати нечисту силу.

Народні прикмети на 4 травня

Прокл у народі вважається захисником від нечисті. Йому можна про це помолитися, а можна використовувати інші народні методи. Наприклад, раніше кричали за околицею і з порога прокляття темним силам, але обов'язково повертались при цьому на захід. Вважається, що саме там живуть злі духи.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Щоб захиститися від відьом, слід жінкам одягати білий одяг та червоний пояс. Навколо поля і городу треба ходити з віниками з сухої кропиви, звіробою і полину, іноді розмахуючи над собою. Тоді відьми не отруять росу на траві.

Від кікімор, які нещодавно прокинулися, потрібно захистити худобу. Вхідні двері у хлів потрібно збризнути святою водою, на стінах вугіллям і крейдою намалювати хрести і повісити дзвіночки.

Треба голосно розмовляти і співати, це відлякує нечисту силу. У лісі потрібно залишити кошики з ласощами, якщо навіть їх не заберуть лісові духи, тварини з'їдять. Не варто забувати задобрити і домовика. З усіх кутів потрібно вимести сміття, протерти вікна, щоб в будинок заходило більше сонячного світла, а в кутку біля печі поставити солодкий пиріг.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.