Міністерство охорони здоров'я України заявило про заборону тестування косметичних засобів на тваринах. Відповідно імпортувати таку косметику Україна також не буде.

Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

У країнах Європейського Союзу косметичні компанії вже кілька років мають можливість використовувати новітні технологічні розробки з тестування косметичної продукції, які не передбачають залучення тварин.

"Ми маємо намір надати такі можливості компаніям і в Україні, і заборонити випробовувати на тваринах косметичні засоби", - розповіли представники українського відомства.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

МОЗ планує запровадити Україні європейський підхід до контролю якості та безпеки косметичної продукції та створити сприятливі умови для торгівлі між Україною і країнами ЄС.

Після того як фахівці міністерства закінчать працювати над новим регламентом, його оприлюднюють для громадського обговорення.

Чому виникла така необхідність?

Щороку мільйони тварин стають піддослідними жертвами у різних аспектах людської життєдіяльності — медичні дослідження, військова, космічна сфери. 10% припадає на досліди косметичних та інших компаній, що виробляють хімічну продукцію. Такі підприємства за допомогою спеціальних лабораторних перевірок мають спершу довести безпечність своєї продукції для здоров’я людини.

Чорний список брендів, які тестують продукцію на тваринах

Захисники прав тварин стверджують, що такі дослідження не дають 100% вірогідності безпечності того чи іншого засобу для людини. Оскільки в лабораторних дослідах найчастіше використовуються кролики, хом’яки, морські свинки, щури та миші, а для тестування побутової хімії — мавпи, собаки, коти, такі тестування не можуть показувати єдиного результату, до того ж вони не проводяться на людині, яка є іншим біологічним видом. Є речовини, які безпечні для людини і небезпечні для деяких піддослідних тварин, і навпаки.

Білий список брендів, які є толерантними

Захисники тварин закликають відмовитися від такого знущання, адже вже давно існують альтернативні варіанти дослідження косметичної продукції:

  • Комп’ютерний метод виявлення токсичності хімічних речовин.
  • Використання компаніями інгредієнтів, які вже було протестовано і мають історію безпечного використання.
  • Тестування в пробірках за допомогою методів, що базуються на клітинах.

Попри те, що 20% країн світу на законодавчому рівні забороняють використовувати тварин для доведення безпечності продукції для людини, компанії вдаються до хитрощів, приховуючи від споживачів реальний стан речей у лабораторних випробуваннях.

Українські чиновники зобовяжуть виробників виготовляти та тестувати косметику за новими стандартами.

Крім того, новий регламент заборонить використовувати при виготовлення косметики ряду речовин. Якщо раніше таких налічувалось близько чотирьох сотень, то новий закон збільшить цей список до понад 1300 найменувань речовин.

Скільки триватиме перехідний період в Україні. наразі чиновники не кажуть. Але цілком ймовірно, що після запровадження нових норм варто чекати й різкого стрибка цін на популярні косметичні засоби, оскільки нові технології виробництва та тестування потягнуть за собою значні витрати компаній.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я зобов'яже виробників косметики змінити рецептуру. Все задля безпеки.

Як повідомляв раніше Знай.ua, новий закон суворо каратиме українців, які кидають своїх домашніх тварин напризволяще. Передбачається тюремний термін.

Також Знай.ua писав, що медики навчились вирощувати кровоносні судини людини.