Комітет з монетарної політики (КМП) Національного банку України розповів про виникнення нових ризиків в результаті судових рішень про неправомірність націоналізації Приватбанку і нових позовів його колишніх власників, пише Хвиля.

В підсумках дискусії членів КМП про рівні підсумкові ставки йдеться, що рішення про неправомірність націоналізації Приватбанку і нові позови його екс-власників можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи. Крім того, вони створюють загрози фінансової стабільності.

У повідомленні сказано: «Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності НБУ, що є фундаментом для посилення довіри бізнесу і населення до рішень щодо монетарної політики та банківського нагляду».

Відділення Приватбанку

Члени комітету переконані, що перераховані ризики в разі їх реалізації можуть призвести до масштабних наслідків, так як погрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів і ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за держборгом.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Реалізація таких ризиків являє собою форс-мажор і небажаний для базового макроекономічного сценарію, який передбачає поступове пом'якшення монетарної політики, про що сказали 8 з 9 членів КМП. У документі йдеться: «У той же час при збільшенні ймовірності їх реалізації НБУ повинен буде відповідно реагувати, зокрема монетарними інструментами».

Будівля Нацбанку

Один з членів комітету зазначив потребу у збереженні ставки на рівні 18% річних замість того, щоб знизити її до 17,5%. Він переконаний, що через наявність ризиків для фінансової стабільності пом'якшувати монетарну політику недоцільно.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що найбільший державний банк ПриватБанк віддасть більшу частину свого прибутку державі, тобто своєму акціонеру - 90% чистого прибутку по 2018 рік буде перераховано Мінфіну. Згодом ці кошти потраплять до бюджету. Мова йде про суму в 11,52 млрд гривень з усіх 12,8 млрд гривень, зароблених фінансовою установою.

Як повідомляв портал "Знай.uа": нещодавно розгніваний клієнт залишив відгук про роботу Приватбанку, в якому звинуватив його в небажанні допомогти постраждалому від шахраїв. Жінка розповіла про крадіжку телефону, який вона відразу ж заблокувала, однак це не завадило зловмисникам зробити з нього покупку.

Також "Знай.uа" писав, що фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків розповів, що фінансистам вдалося конвертувати безготівкову гривню в готівкову, для підкріплення кас та завантаження банкоматів, на суму близько 3 мільярдів.