Українців попереджають про чергове подорожчання алкоголю та цигарок. Останні зростуть в ціна майже на 20%.

Такий прогноз міститься в інфляційному звіті Національного банку України за квітень, - пише "Час Пік".

За словами економістів, таке суттєве здорожчання тютюнових виробів стане результатом підняття акцизу.

Таким чином, поступово наші ціни на популярні товари наближаються до європейських. Скоро в Україні звичка палити стане дуже дорогим задоволенням.

Скільки українці заплатять за цигарки в 2019

За підрахунками експертів, ціни зростуть приблизно на 4,7 грн за пачку.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

куріння цигарок

До 2024 року ціни на сигарети можуть досягнути європейських цін. Згідно з Угодою про асоціацію, Україна зобов'язана щорічно збільшувати ставку акцизу на тютюнові вироби.

В 2019 році варто очікувати подорожчаня на 19%.

Що стосується алкогольних напоїв, їх здорожчання вібуватиметься на рівні 6-9% і щорічно. На даний момент темпи зростання становлять 9,9%.

тютюнові вироби

За десять років ціна алкоголю в Україні збільшилася на третину в доларовому еквіваленті, вартість сигарет зросла в 20 разів.

Також експерти говорять, що коливання курсу долара підніме ціни на цигарки майже до 100 грн за пачку найближчі роки.

шкідливі звички

Всесвітня організація охорони здоров'я підтримує підняття цін

Представники ВООЗ упевнені, що підвищення вартості тютюнових виробів допоможе скоротити кількість курців.

"Податки на тютюнові вироби є найбільш ефективним способом скорочення споживання тютюну, особливо серед молодих людей та малозабезпечених верств населення. Підвищення податків, викликає зростання цін на тютюнові вироби на 10%, призводить до зменшення споживання приблизно на 4% у країнах з високим рівнем доходів і до 5% в країнах з низьким і середнім рівнями доходів", - зазначили в ВООЗ.

Як зазначив генеральний директор Директорату громадського здоров'я Моз України Андрій Скіпальський, підвищення ціни на тютюнові вироби зменшить цінову доступність для українців і знизить споживання сигарет.

гроші

"Ми маємо міжнародні дослідження, які говорять, що за останні сім років рівень поширення тютюнокуріння в Україні в середньому скоротився на 20% серед дорослого населення всіх вікових груп. У нас було 11 млн курців в 2005 році. У 2017 році Держстат давав цифри близько 7,5 млн курців"- повідомив Скіпальський.

Можливо, багато відмовляться від згубної звички, однак завзятим курцям доведеться розщедритися і неабияк попсувати сімейний бюджет.

Нагадаємо, Уляна Супрун розповіла, чим краще замінити дорогу цибулю.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям розповіли, як зміняться ціни овочі у травні.

Також Знай.ua писав про те, що у липні подорожчають послуги з оформлення біометричних паспортів.