Цього року ціна на популярні овочі в Україні рекордно злетіли. Капуста набрала в ціні майже на 95%, а цибуля тепер коштує дорожче за банани та апельсини, привезені з далеких країн. Доки українці зі сльозами на очах жартують про ціни на продукти, глава Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун вирішила додати і свої "п'ять копійок".
Про те, чим можна у стравах замінити дорогу цибулю, в.о міністра написала на своїй сторінці в Facebook.

Уляна Супрун

За словами Супрун, цибулю можна замінити на не менш корисні і поживні продукти. До того ж, багато людей не люблять цей овоч через різкий смак та неприємний запах з рота після її вживання.

цибуля

Ріпчаста цибуля містить мало вітамінів і мінералів. Значно корисніше є зелена цибуля та порей. Вони містять багато кемпферолу, на який багаті квасоля, молоді боби, вино, малина, спеції гвоздика і чорний чай.

У пореї і зеленій цибулі багато вітамінів А, К, В6 і магнію. Ви здивуєтеся, але порівнянний вміст вітамінів і мінералів також міститься в кропиві. Її, до речі, здавна українці додають до різних страв, у тому числі до борщу.

молода цибуля

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

В цибулі є пребіотики - речовини, які любить кишкова мікрофлора. Втім, розчинну клітковину цибулі можна замінити в раціоні коренеплодами: селерою або пастернаком, вівсяною та перловою кашею або яблуками.

Порівнянними і не такими антисоціальними продуктами можуть бути кріп, кориця, імбир, кінза і насіння коріандру. Це лише приклади продуктів, які корисні і запашні. Але жоден з них не є ліками.

Якщо ви любите додавати в страви смажену цибулю через смак і золотистий колір - зверніть увагу, що смаження продуктів до золотистої скоринки називається реакція Майяра (Maillard reaction). Тоді цукри реагують з білками і відбувається карамелізація.

Супрун попереджає, що разом з тим, таке смаження шкідливе для організму та може провокувати розвиток серцево-судинних хвороб і порушення роботи нирок.

Якщо вам дуже потрібно зробити паштет або печеню ніжними, то потушкуйте замість цибулі яблука, груші, або вже згадані пастернак або селеру. І в них не менше клітковини та інших необхідних організму речовин.

Нагадаємо, економісти спрогнозували падіння цін на популярні овочі та фрукти.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили, як купити безпечну зелень на ринку.

Також Знай.ua писав про те, що експерти розповіли про нові ціни на паливо у травні.