День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

В Україні це державне свято. Спочатку в 1945 році встановили День перемоги, як перемогу Радянського Союзу проти німецько-фашистських загарбників у Другій світовій війні. Така назва була і в Україні до 2015 року. Але в рамках закону про декомунізацію її перейменували в квітні 2015 року. Новий зміст полягає в переосмисленні подій Другої світової війни і руйнування міфів про історії, які залишилися з часів Радянського Союзу, тепер вшановують пам'ять кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслюють солідарність і бойове братерство всіх Об'єднаних Націй: держав і бездержавних народів, наприклад, українців і євреїв. Також акцент переноситься з історії війни на історії людей і відмовляються від святкування, замість цього шанують.

День Європи

Кожен рік 9 травня в багатьох європейських країнах, особливо в країнах ЄС, офіційно відзначають День Європи. День створили, щоб тісніше залучити громадян країн Європи в процес інтеграції. Його заснували, щоб просвітити людей про всі переваги Євросоюзу. В рамках свята в європейських містах вивішують прапори Євросоюзу і національні прапори. У Страсбурзі та Брюсселі інститути ЄС проводять дні відкритих дверей, проводяться зустрічі з громадянами. Також проводяться і розважальні заходи: виступи відомих артистів, виставки, семінари, конференції.

День незалежності Ізраїлю

День відзначають щороку в четвер, середу або вівторок, в день, який ближче до 5 іяра. Тому що 5 іяра 5708 року за єврейським календарем проголосили Державу Ізраїль. В Ізраїлі влаштовують урочисті прийоми, військові паради, відкривають для відвідування військові бази. Зараз технічна оснащеність армії – це гордість Ізраїлю. По всій країні вивішуються державні прапори, навіть на машинах.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Православні свята:

  • Поминання спочилих воїнів.
  • Святителя Стефана, єпископа Великопермського.
  • Седмиця 2-га після Пасхи.

Глафіра Горошница

У цей день вшановують пам'ять Глафіри Амасийської. Наші предки в цей день сіяли горох і картоплю. Горох ще іноді і заговорювали, аби врожай був гарним. Також покривали горох торфом, щоб він не постраждав від заморозків вранці. Торф'яне настилання залишали, поки не потеплішає. На обід теж готували горохові страви, в основному суп і кашу.

Народні прикмети на 9 травня

Іменини в цей день

Василь, Глафіра, Іван, Микола, Петро, Степан

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.