Українців попередили афера, яка загрожує будь-якому користувачеві мобільних телефонів та може залишити власників не лише без номера, а й без майна.

Про це пише Politeka.

В Україні набирає обертів нова витончена афера, все починається з масових дзвінків на мобільний телефон.

Людям телефонують з різних номерів. Вони нібито звертаються по неіснуючому оголошенню або говорять, що "помилились", "подзвонили не туди". Ви починаєте телефонувати або просто залишаєте дзвінки без відповіді, а вже через кілька годин виявляєте, що ваша сім-карта заблокована.

телефонні дзвінки

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Потім жертви афери виявляють свої аккаунти в соцмережах заблокованими, а з банківських карток зникають гроші.

Зловмисники телефонують оператору і, називаючи номер телефону "жертви", говорять про те, що втратили телефон з картою. Вони називають співробітнику компанії останні контакти.

Номер відновлюють, але він виявляється вже в "руках" злочинців. І з його допомогою аферисти зламують пошту, акаунти в соціальних мережах і навіть банківський рахунок.

Зателефонувавши в службу таксі, залишивши свій номер телефону у відкритій формі на будь-якому з сайтів, ви ризикуєте потрапити в бази даних шахраїв. Після ці списки продають по 2-20 коп. за номер. Бази продаються в інтернеті. Телефони "Нової пошти", великих банків, служби таксі – всі вони потрапляють на "відкритий ринок". Офіційно кожна зі згаданих компаній декларує: номера зберігають, а інформація захищена. На ділі ж вся інформація продається.

Покупцями таких баз є маркетологи, які займаються смс-розсилками. Таким чином розповідають про акції, розіграші та пропозиціях.

Другою групою покупців таких баз номерів телефонів виявляються шахраї. Вони телефонують вам з інформацією про "блокування рахунку", або переконують, що ваш родич порушив закон і потрібно заплатити хабар, також найчастіше черпають інформацію з відкритих джерел.

Про нову аферу вже знають у поліції та рекомедують громадянам за першої підозри звертатися до правоохоронців. А після одного такого дзвінка бажано не брати слухавку, коли телефонує невідомий номер.

Нагадаємо, достатньо лише смартфону: шахраї запустили "аферу по-українськи", жертвою може стати кожен.