У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Кирила, єпископа Туровського, а також апостолів від 70-ти Ясона, Сосипатра, Керкіри, діви, та інших, що з ними постраждали. Інші назви свята: «Ясон», «Кирило», «Максим», «Максимов день», «Березовиця».

Кирило народився в родині багатих людей, але в юності вирішив стати ченцем і відмовився від спадщини. Життя він провів у постах і молитвах. Князь Туровський і городяни в 1174 році попросили звести його в сан єпископа, яким він був до самої смерті. Він також вважається чудовим давньоруським письменником та яскравим проповідником Божого слова.

Чого не можна робити 11 травня

У цей день заборонено підстригати волосся і нігті дитині, якщо їй ще немає року, тому що вона може захворіти. Іншим людям не можна проколювати вуха – можна оглухнути, оголошувати заручин – закохані скоро розлучаться, білити хату – тоді успіх і здоров'я покинуть будинок.

Народні прикмети на 11 травня

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо зірки сильно мерехтять на світанку – буде дощ найближчим часом.
  • Якщо сонце на сході встає ясне, то літо буде погожим.
  • Весь день вітер дме з півдня – влітку буде багато врожаю, а також гроз.
  • Вдень тепло і сонячно, а вночі в небі світять яскраво зірки – рік буде врожайним.
  • Знизилася температура до закінчення дощу – у найближчі дні погода покращиться.
  • Береза розпустилася – пора сіяти овес, дуб розпустився – настав час для посадки гороху.
  • Народжені 11 травня доживуть до старості. Носити їм слід гранат.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.