У понеділок, 13 травня, відзначається народне свято Яків Теплий. У православному церковному календарі це дата вшанування пам'яті апостола Якова Зеведеєвого, брата апостола Іоанна Богослова. Люди прозвали цей день «Теплим» за те, що в цей час після тривалих холодів нарешті наставало справжнє тепло.

Яків Теплий 13 травня: історія життя святого

Святий Яків з братом Іоанном були рибалками. Ісус Христос покликав їх проповідувати Євангеліє. Після того, як Святий Дух зійшов на апостолів в Єрусалимі, Яків вирушив у навколосвітню подорож нести Боже Слово.

Потім він протистояв фарисеям і продовжував нести вчення про Христа як Месію і Спасителя світу знову в Єрусалимі. Щоб довести помилковість його вчення, іудеї найняли філософа Гермогена. Після довгих дискусій з Яковом, в яких також брав участь учень філософа, обидва вони увірували в Господа, спалили язичницькі книжки і прийняли Хрещення.

У 42-44 рр. на святого Якова, як розповсюджувача помилкового вчення і смути, донесли цареві Іроду Агріппу. Той наказав стратити апостола. Коли він дізнався про вирок, мужньо продовжував відкрито проповідувати. Один з донощиків розкаявся і прилюдно визнав себе християнином. Його стратили разом з Яковом.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Яків Теплий 13 травня: традиції свята

За старим стилем Яків Теплий – був останнім днем квітня. Він закриває весільну пору. До цього терміну закінчувалися запаси продуктів. Тому накрити багатий стіл було проблематично. Другою причиною були польові роботи. До того ж в народі щиро вірили, що якщо в травні женитися, то все життя доведеться потім мучитися.

Ще в це народне свято прийнято перед далекою дорогою обтертися або викупатися у воді розтопленого березневого снігу. До наших днів збереглося повір'я, що вона здатна уберегти від хвороб, які з цього періоду починають гуляти по землі. Існує легенда, що взимку простудні захворювання тримають під замком у сніжних горах. Після того, як сонце розтопить сніги, хвороби вириваються на свободу і пристають до простого люду.