Народне свято «Веремій Запрягальник» відзначається 14 травня (за старим стилем – 1 травня). Православна церква в цей день вшановує пам'ять пророка Єремії. Його ім'я в народі переінакшили в Єремія. Інші назви свята: «Єремія», «Яремник», «Веремій Запашник», «Проліття», «Проводи весни». Запрягальником або запашником день прозвали тому, що на Русі як раз в ці дні починалася оранка і відразу за нею посів.

За традиціями наших предків в цей день починалися дуже складні роботи в полі. У них брали участь усі, навіть діти. Сіяли навіть ті, хто зазвичай не сильно займався господарством. Хліб був дуже важливий, тому багато хто боявся, що хтось зурочить посіви і виходили на поле вночі, щоб ніхто не бачив.

Народні прикмети на 14 травня

В одних регіонах сіяти можна було тільки на молодий місяць, тоді буде хороший урожай, в інших навпаки намагалися нічого не садити, тому що саджанці можуть зіпсувати холод або черв'яки. Вірили, що й Веремій допомагає людям, запрягає колісницю і сіє з ними хліб, а вночі, коли всі спали, допрацьовував роботу за селян.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Сьогодні варто добре попрацювати фізично, або просто на своїй роботі. Кращі години звичайно ж вночі, але і вдень не варто лінуватися. Якщо ви займаєтеся землеробством, то святому Веремію потрібно служити молебень, помолитися вранці. А коли ступите на землю, то ступати треба лівою ногою, на південь, захід і схід розкинути по жмені жита і поклонитися в пояс.

Жінкам необхідно приготувати запечену птицю, бажано жайворонка, але в нинішній час підійде будь-яка. М'ясо потрібно поїсти перед роботою і після роботи, щоб вистачило сил.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.