За даними останнього перепису, сільське населення України у 2001 році становило 15 млн 883 тис. осіб, або 32,8%, з кожним роком ця цифра все менше. Найбільш яскравими прикладами є малі населені пункти, де часом вже не залишилося жодного жителя.

На ці кадри просто моторошно дивится. Жодної живої душі, покинути домівки стоять без вікон та дверей, навіть дороги вже встигли зарости чагарниками. А ще недавно тут на кожній вулиці було чути дитячий сміх, а у кожно обійсті гавкали собаки та гуло життя.

Куди ділись усі люди? Чому ми скоро можемо назавжди забути, що таке справжнє українське село?

Це сьогодення і воно таке. Старіше населення вимерло, а молоді нема чого робити у селі, всі виїжджають подалі, залишають свої домівки у пошуках кращого життя: хто у міста, а хто - за кордон.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Але ще кілька десятків років тому села годували всю країну.

100 років тому в українських селах проживало 82% населення, решта громадян жили у містах.

Щорічно з карти зникає до двох десятків населених пунктів. Це офіційна статистика.

Експерти впевнені, що причиною цього є світові процеси урбанізації і міграції населення, що лише набирають обертів в українському суспільстві.

Ще недавно у Кабінеті міністрів намагалися стримати молодь в селі. Тим, хто укладе контракт на роботу в сільській місцевості, обіцяли виділяти стартові виплати. Правда, не так багато. Трохи більше ніж 5 із половиною тисяч гривень. Втім це також мало приваблює людей. Адже у селах нині жодних перспектив.

Чи не єдиним культурним осередком на селі залишаються школи. Але за новою реформою освіти, велику частину сільських шкіл планується закрити з огляду на малу кількість учнів та слабку шкільну інфраструктуру. Спочатку кілька сіл об'єднуються та звозять дітей в одну школу. Однак і це не рятує ситуацію.

З часом занедбані села перетворюються на сміттєзвалища.

Фахівці запевняють, якщо найближчими роками комплексно не будуть вирішуватися проблеми сільських територій, українське село може стати суцільною депресивною територією.

Нагадаємо, чому українці масово відмовляються від прописки.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям показали сумну демографічну статистику.

Також Знай.ua писав про те, що вчені приголомшили новою теорією: Земля — в'язниця для людства.