Міжнародний день сімей

Цей день проголосила Генасамблея ООН в 1993 році. Його відзначають щороку 15 травня. Встановили його, щоб звернути увагу людей на ті проблеми, які виникають у сім'ях, на те, як впливають на сім'ї економічні і демографічні процеси.

Міжнародний день відмовника від військової служби за переконаннями совісті

День відзначають щороку 15 травня. Відмовниками вважаються люди, які з міркувань моралі або релігії відмовляються брати участь у збройних конфліктах або не хочуть вступати в армію в принципі. День заснували на першій міжнародній зустрічі таких людей, яка пройшла в Копенгагені в 1981 році. У 1997 році в цей же день федеральний парламент Німеччини Бундестаг видав резолюцію, якою реабілітували тих людей, яких переслідувала військове правосуддя нацистів за подібний відмова від служби, і тих, хто дезертирував з тих же міркувань.

Міжнародний день клімату

День екологічний, але неофіційний. Він став відповіддю метеорологам, які закликали захищати клімат, тому що він впливає на добробут не тільки сьогоднішнього покоління, але і майбутніх. Адже кожна людина бере участь у збереженні або руйнуванні клімату. Не так складно допомогти. Можна просто рідше використовувати автомобіль, поставити енергозберігаючі лампочки, іноді садити нові дерева. Але важливо, щоб хоча б трохи робив кожен житель планети.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

День лакоманьяка

Цей дивний свято відзначають в основному жінки, які дуже сильно захоплені манікюром і колекціонують великі кількості лаку для нігтів. Їх навіть стали називати лакоманьяками або лакоманами. Дату вибрали по загальному голосуванню, яке провів у своєму паблике в 2016 році інтернет-магазин «ЛакоДом».

Православні свята:

  • Святителя Афанасія Великого, архієпископа Олександрійського.
  • Перенесення мощей благовірні князів страстотерпців Бориса і Гліба, у святому Хрещенні Романа і Давида.
  • Путивльської і Вутиванской ікон Божої Матері.
  • Седмиця 3-тя по Пасці.
  • Пісний день

Борис і Гліб Сівачі

День пам'яті князів-страстотерпців Бориса і Гліба — це перший православний свято, заснований на Русі. Борис і Гліб стали першими руськими святими. Згодом їх почали вважати заступниками землі руської. У цей день прийнято починати висаджувати огірки та гарбузи. А щоб врожай був гарним, потрібно було зарити в грядці маточка від ступки. Також з цього дня починають співати солов'ї. Вважається, що якщо їх спів гучне, то значить скоро прийде літо.

Народні прикмети на 15 травня

Іменини в цей день

Афанасій, Борис, Гліб, Давид, Зоя, Роман

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.