У православному церковному календарі цей день присвячується перенесенню святих мощей братів-великомучеників князів Бориса і Гліба. Інші назви свята: «Борисов день», «Бариш-день», «Свистопляски», «Солов'їне свято». Сіячем день прозвали через те, що на Русі з 15 травня починали сіяти гарбузи і огірки.

Борис і Гліб були руськими князями і синами князя Володимира Святославовича. При хрещенні отримали імена Роман і Давид. Під час міжусобної боротьби, яка проходила в 1015 році, їх убив старший брат – Святополк Окаянний. Вони стали першими святими на Русі. В результаті їх навіть стали вважати заступниками руської землі. Їх день пам'яті заснували ще на Русі в 1115 році.

Чого не можна робити 15 травня

В цей день не можна нікому відмовляти, що може спрацювати вам як на шкоду, так і в благо. Можна помиритися з кимось, попросити підвищення, запросити на побачення. Також не можна відмовляти і в проханнях біднякам. Краще керуватися правилом «мале віддаси, велике отримаєш».

Народні прикмети на 15 травня

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо весь день тепло – урожай зернових буде хорошим.
  • Теплий день – буде хліб темний.
  • На заході сонце добре видно – влітку буде мало дощів.
  • Якщо почути спів солов'я раніше зозулі, то літо пройде вдало.
  • Соловей співає і сидить на голих деревах – в саду буде неврожай.
  • Вода пішла на спад і чути солов'їні трелі – пора починати посів.
  • Якщо зозуля сидить ближче до верхівки дерева, то ярові посіви будуть високими. Якщо ж вона сидить ближче до землі, то ярові посіви будуть низькими і на багатий врожай можна не розраховувати.
  • Народжені 15 травня люблять спів. Носити їм слід серпентин або бурштин.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.