У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті великої мучениці Ірини Македонської. Інші назви свята: «Ірина/Аріна», «Ірина (Аріна, Орися) Розсадниця», «Ірина Лопатница». Капустянкою або Розсадницею день прозвали за те, що 18 травня починали висаджувати розсаду капусти. Капуста була одним з найулюбленіших в народі овочів.

Сьогодні варто зайнятися городом, висадити капусту й огірки. Але робити це потрібно тільки жінкам і рано вранці. Поруч нікого не повинно бути, бажано, щоб ніхто не бачив. Інакше можуть наврочити. А якщо цим буде займатися чоловік, то овочі навіть не зацвітуть, про плоди і мови бути не може. Коли посадите перший паросток капусти, його потрібно накрити великим горщиком, який зверху накривають білою скатертиною, тоді овочі дадуть гарний урожай. Увечері ж потрібно наповнити горщик кропивою з коренем і поставити догори ногами посередині городу. Це не тільки убезпечить урожай від заздрісних очей, але й відлякає комах і нечисть. З тієї ж причини висаджують кропиву по краях грядки.

Також сьогодні потрібно спекти коровай і зверху зробити прикрасу з букви «І». Їх несуть до церкви, моляться Святій Ірині, просять подивитися за розсадою, позбавити посіви від хвороб і гнилі. Коли його освятять, потрібно відрізати букву, подрібнити і дати крихти птахам, щоб задобрити їх, інакше вони поїдять пагінці.

Народні прикмети на 18 травня

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Є ще кілька цікавих прикмет на сьогодні:

  • Подати сьогодні жебракові – від сорока позбутися гріхів.
  • Якщо дівчина 18 травня під час шиття палець до крові проколе, то скоро заміж вийде.
  • Вагітна перший раз почула ворушіння дитини 18 травня – народиться малюк спокійний і тихий.
  • Дві людини чхнули одночасно – скоро їх обох чекає тривала подорож.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.