У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті великої мучениці Ірини Македонської. Інші назви свята: «Ірина/Аріна», «Ірина (Аріна, Орися) Розсадниця», «Ірина Лопатница». Капустянкою або Розсадницею день прозвали за те, що 18 травня починали висаджувати розсаду капусти. Капуста була одним з найулюбленіших в народі овочів.

Ірина Македонська жила в 1 столітті, вона народилася в сім'ї язичника, який до того ж був правителем області в Македонії, його звали Лікіній. Ірину навчав християнин наставник Апеліан, але він приховував свою віру. Тому і дівчина стала християнкою. Після батька на його посаду прийшов Седекія, який почав гоніння на християн. Постраждала й Ірина, але тортури не завдали їй шкоди. Вона прожила довге життя і мала здатність зцілювати хворих.

Чого не можна робити 18 травня

Сьогодні не можна, щоб хтось бачив, як ви садіте рослини. Тому це намагаються робити вранці. Інакше посадки просто наврочать. А чоловікам братися за цю справу взагалі не можна, інакше рослини не дадуть плодів і навіть не зацвітуть. Також заборонено їсти хліб, під час посадки, тому що птахи видзьобають всі рослини.

Народні прикмети на 21 травня

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Непогожий день - урожай хліба буде хорошим.
  • Затяжний дощ з короткими перервами віщує погіршення погоди.
  • По небу на північ пливуть великі хмари - незабаром почнеться дощ.
  • Якщо розсада вбирає багато води - час сінокосу буде сухим. Якщо навпаки - дощитиме.
  • Якщо в окрузі замовкли птиці - скоро почнеться негода.
  • Гуси чистять пір'я в сухому місці - до похолодання. Якщо вони роблять це у водоймі - буде тепло і ясно.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.