19 травня відзначається народне свято Іов Горошник (за старим стилем – 6 травня). Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті праведного Іова Багатостраждального. У народі цей день прозвали «Горошником», тому що було прийнято садити горох.

Іов Горошник 19 травня: історія життя святого

Святий Йов жив у період з XX по XV століття до н. е. Він завжди вірив у Бога і жодного разу не піддав сумніву Його діяння. За це Господь обдаровував Іова різними земними благами. У нього були худоба, будинки, майно, велика міцна родина. Його діти, сім синів і три дочки, і їх сім'ї також ніколи ні в чому не потребували.

За легендою, в один день до Бога прийшов диявол і запропонував перевірити, чи так буде відданий Іова Господу, якщо його позбавити мирського благополуччя. Бог погодився на пропозицію сатани. Незабаром Йов втратив усе – становище, худобу, дружину і дітей. Але він знав, що так Господь випробовує його, і терпів.

Потім Іова вразила страшна хвороба. Йому довелося оселитися в пустелі, щоб вилікувати виразки. Друзі Іова дізналися, що з ним сталося, і приїхали його підтримати. Вони постійно твердили, що те, що відбувається – це покарання за гріх.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

На мить Іова все ж засумнівався. Тут же перед ним з'явився Господь і докорив його в цьому. Іова відразу покаявся. Господь повернув усе, що відняв у праведника. Якщо вірити легенді, Іова прожив майже 250 років. Він був щасливий, бачив своїх нащадків і ніколи не переставав вірити в Бога.

Іов Горошник 19 травня: традиції свята

З раннього ранку прийнято ходити босоніж по росі. Такий ритуал проводили і дорослі, і діти. Люди вірили, що роса в цей день має чудодійну силу і володіє особливої корисністю для городніх рослин. Малюкам дозволялося навіть кататися в траві. Вважалося, що таким способом вони більше «увберуть» здоров'я і сили.

На Іова знахарі збирають цілющу росу. Вони вимакують її рушником, вичавлюють у посуд і зберігають. Потім протягом року вдаються до цілющої вологи при виготовленні ліків для хворих.

Для селян наступав важкий період посівних робіт. У поле варто було виходити тільки після заходу сонця, щоб птахи не побачили і не поклювали насіння. Процес супроводжувався спеціальними замовляннями на рясний урожай, захист від нечистої сили і лихого ока. Згідно з повір'ям, усіма городніми роботами в цей день краще займатися жінкам – тоді врожаю буде більше.