Половина української молоді працює не за фахом, а ще третина хочуть змінити ту професію, яку обрали раніше. Цьому є пояснення. У першу чергу, люди намагаються працювати там, де можна заробити. Хоча, обираючи майбутню професію, мало хто в першу чергу думає про гроші. Звісно ж, робота також повинна приносити задоволення.

Отже, на що школярам слід звернути увагу та як обрати для себе фах, який принесе і прибуток і задоволення, - пише "Сьогодні".

вступна кампанія

Що відбувається на ринку праці

Сьогодні в Україні спостерігається дисбаланс на ринку праці. Є професії, які дуже затребувані, а працівників не вистачає.

У нас дуже багато людей з вищою освітою, яким нелегко знайти роботу. Наприклад, половина з тих, хто стоїть на обліку в службі зайнятості, – це люди з вищою освітою, а в великих містах, таких як Київ, Одеса, Харків, Дніпро, ця цифра і зовсім може досягати 90%. Адже зараз затребуваними є далеко не ті професії, для яких потрібен диплом про закінчення вишу.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

школярі

"Ринку заважає професійно-кваліфікаційний дисбаланс. В Україні так склалося, що до 80% випускників шкіл вступають до вищих навчальних закладів. Дзеркально протилежна статистика для країн Європи, там до 30% вступають до ВНЗ, а 70% отримують професійну освіту", - говоритьголова Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

Наприклад, у нас сьогодні юристів та економістів більше, ніж вільних вакансій. А от працівників з "золотими руками" бракує. Дуже гостра потреба на ринку праці в Україні серед таких спеціалістів, як швачки, електромонтери, електрозварники, слюсарі, сантехніки тощо.

медики

Цікаво, що зараз близько 80% українців здобувають вищу освіту, у той час як в країнаї ЄС цей показник - всього 40%.

"З іншого боку, експерти сходяться на думці про важливість life-long learning (тобто перманентного підвищення кваліфікації та збагачення багажу знань протягом усього життя) і збільшення цінності крос-функціональних фахівців. Все це означає, по-перше, необхідність реформування інструментарію вузів, зміщення акценту на формування поглядів і світогляду студентів. По-друге, самі студенти повинні розуміти, що факт здобуття вищої освіти не є гарантією працевлаштування, а процес навчання не закінчується з отриманням диплома. Тому, вибираючи спеціальність, потрібно бути готовим постійно оновлювати знання в ній і в суміжних областях", – пояснили в HeadHunter Україна.

"Карта професій"

Кабінет міністрів в рамках реформи освіти вирішив запровадити програму під назвою "Карта професій". До створення програми долучилися також і компанії з різних секторів.

прибутки

Проект покликаний показати молоді всю різноманітність професій і розповісти про актуальний стан різних галузей, причому безпосередньо словами самих роботодавців.

Також проект активно підтримують представники бізнесу.

В рамках програми створюються буклети та сайти з необхідною для школярів інформацією про стан на ринку праці та актуальні проблеми і потреби.

Також у школах проводять ознайомлювальні заняття у цьому напрямку.


Головні чинники вибору майбутньої професії виглядають так:

  • особистий інтерес – 63%;
  • допомога іншим – 14%
  • затребуваність на ринку праці – 11%.

Таким чином, ще сидячи за шкільною партою учням допомагають зрозуміти, яка професія буде їм цікава та як практично вони можуть реалізувати свою вміння та навички.

Нагадаємо, українці шокувала нова подія в одній зі шкіл. На черговому святі дівчинку, мама якої не здала гроші на торт, залишили без ласощів. Дитині просто вказали на двері.

Як повідомляв раніше Знай.ua, школярам пояснили, як дізнатися результати ЗНО онлайн.

Також портал Знай.ua писав, що гучний скандал "прославив" мелітопольський дитсадок на всю країну. Дітей змушували марширувати під "Катюшу".