День слов'янської писемності і культури (День святих Мефодія і Кирила)

Цей день відзначають в слов'янських країнах і прийнято прославляти творців слов'янської писемності, а саме Кирила і Мефодія. Вважається, що створили слов'янську писемність у 863 році, а алфавіт назвали «кирилицею». Допомагав Кирилу його старший брат Мефодій. У цей день проводяться наукові форуми, проводяться виставки, фестивалі, книжкові ярмарки та концерти.

Європейський день сусідів

Всі ми по суті сусіди, і це свято прийняли в Парижі в 2000 році. Відзначають його в одну з травневих п'ятниць. Заснував свято Атаназ Перифан, він ще в 1990 році створив асоціацію «Paris d'amis», щоб зміцнити соціальні зв'язки і допомогти людям боротися з ізоляцією. Тим сусідам, які опинилися у важких ситуаціях допомагали, збирали гроші, шукали роботу.

Цей день відзначають дуже просто, всі сусіди збираються в зручному місці для всіх, сідають за стіл, і кожен учасник приносить частування, яке зробив сам.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Європейський день парків

Європейський день парків був заснований Федерацією ЄВРОПАРК — європейською організацією. Ця організація об'єднує природні території 36 країн Європи. Вперше день провели в 1999 році. А цю дату обрали, тому що 24 травня 1909 року в Європі створили перші національні парки.

Православні свята:

  • Священномученика Мокія.
  • Рівноапостольного Ростислава, князя Великоморавського.
  • Рівноапостольних Мефодія і Кирила, учителів Словенських.
  • Седмиця 4-та після Великодня.
  • Пісний день.

Мокій Мокрий

Церква у цей день відзначає пам'ять священномученика Мокія. У народі його прозвали Мокрим — по-перше, за співзвучністю з ім'ям, по-друге, тому що в його свято часто бувають дощі. Намагалися в цей день не працювати, тому що вірили, що тоді град поб'є посіви. Щоб град припинився, у вікно викидали помело. А коли пішов дощ, то намагалися вимокнути під ним, щоб волосся було красивим.

Народні прикмети на 24 травня

Іменини в цей день

Олександр, Йосип, Кирило, Костянтин, Мефодій, Михайло, Ростислав

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.