Народний свято «Мокей Мокрий» відзначається 24 травня. У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті священномученика Мокія Амфіпольского. Інші назви свята: «День мокрий», «День оновлення Цар-граду», «Мокій», «Мокеїв день». Мокрим день прозвали за те, що, по-перше, він співзвучний з ім'ям святого, а по-друге, що у його свято часто бувають дощі.

Вважається, що якщо сьогодні йде град, то щоб він припинився, потрібно викинути помело через віконце. Щоб він взагалі не пішов, потрібно запалити стрітенську або страсну свічку, підпалити троицую зелень або вербу з Вербної неділі. Раніше ще хмару намагалися умилостивити хлібом і сіллю.Так як в цей день зазвичай йдуть дощі, то під ним потрібно постояти. Тоді волосся буде красивим і сильним.

Згідно з повір'ям, що 24 травня в Мокеїв день починають прокидатися русалки. Цих темних створінь дуже боялися, так як вони могли залоскотати вподобаного хлопця і забрати його з собою в підводне царство.

Народні прикмети на 24 травня

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Тих, хто їх стає чоловіком, вони оточують багатством і турботою, але забирають пам'ять про земне життя. Якщо будете йти до річки, візьміть пучок полину, вони його дуже не люблять. Якщо будете купатися – киньте цей пучок у воду.

Також є прикмета, що якщо цей день дощовий або туманний, то літо буде сирим. А якщо схід сонця багряний, то влітку буде багато пожеж. Також сьогодні зацвітає незабудка. Є народний переказ, що її назвали так, щоб люди не забували своїх предків і вчителів. Їх дарують на згадку про близьких і згадують сьогодні тих, хто залишив про себе добру пам'ять.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.