Православна церква в цей день вшановує пам'ять святителя Єпіфанія Кіпрського, єпископа. Інші назви свята: «Горобинівка», «Червоний каптан», «Єпіфан». Назву «Горобинівка» день отримав на честь одного з найбільш шанованих і улюблених дерев на Русі – горобини. Горобина в народі вважалася захисницею від вогню і пожеж.

Епіфаній ще в молодості познайомився з Лукіаном і прийняв рішення стати християнином, а Лукіан став його наставником і прийняв у свій монастир. З часом Епіфаній став архієреєм у місті Саламін. Він допомагав біднякам і захищав свою віру. Помер він в 403 році.

Чого не можна робити 25 травня

Нікому не говоріть, що йдете в храм, інакше до вас причепиться чорт і відбере удачу. Коли будете йти по дорозі і якщо побачите кістки, їх не можна переступати, вони можуть бути з черепа поросяти, і в роду може народитися дитина з незначними розумовими здібностями. Якраз починають цвісти латаття, але білі додому приносити не можна, можуть померти тварини. Латаття не можна зрізати, тільки різко виривати, а перед цим ще й поговорити і потім закрити вуха. Тому що вважається, що латаття – це русалки в іншому вигляді. Якщо відрізати квітку, то довгий час вас будуть переслідувати погані сни або ви просто впадете в воду і можете не вибратися.

Народні прикмети на 25 травня

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Приказки і прикмети

  • На сході небо червоне – до сухого літа.
  • Сонце на зорі в «червоному каптані» – влітку не уникнути пожеж за сухої погоди.
  • На горобині багато цвіту – до хорошого врожаю льону.
  • Якщо на ставках на Єпіфана з'явилися листя латаття, значить слід було очікувати закінчення заморозків, але якщо їх бутони все ще були закриті, то чекали повернення морозів.
  • Якщо в ніч перед далекою поїздкою над кувшинкою прочитати спеціальну замовину і взяти її з собою в дорогу, можна не боятися ніяких небезпек.
  • Народженим 25 травня протегує горобина. Носити їм слід лазурит або смарагд.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.