Зовсім скоро банки будуть зобов'язані відшкодувати кошти українцям, якщо шахраї вкрадуть гроші з рахунку. Відповідні постанови розробив Нацбанк.

При цьому банки зможуть скаржитися державній виконавчій службі на клієнтів, які потрапили в базу боржників. Це спростить процедуру стягнення коштів.

Банки відшкодують розкрадання коштів з рахунку лише в двох випадках. Якщо це сталося з вини банку (працівник оформив кредит на клієнта без його відома), або хакери атакували банк, а в результаті постраждали клієнти.

Зараз нововведення знаходяться на стадії обговорення, але потім НБУ затвердить нові правила і всі банки повинні будуть їх дотримуватися.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

При цьому повернути свої кошти вдасться тільки у виняткових випадках. Адже якщо б банки компенсували всі втрати, то вони б склали близько 250 млн грн.

Клієнт банку також повинен платити сам, якщо фінансова установа доведе, що кошти можна було б зберегти.

Крім того, українські банки зобов'язали ретельно перевіряти своїх клієнтів перед тим, як видавати кредити. Реєстр боржників запустили ще в минулому році, однак тільки влітку норма вступить в силу.

Якщо банк видасть кредит клієнту з реєстру, його можуть оштрафувати за ризикову діяльність. А якщо це буде тривати довгий час, НБУ почне розслідування з цього приводу.

Нагадаємо, у травні українцям автоматично перерахували субсидії на наступний опалювальний період.

Як повідомляв портал Знай.uа, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почав повертати виплати вкладникам банку "Фінансова ініціатива" та ліквідував "Інтербанк".

Також портал Знай.uа писав, що ПриватБанк оскаржив рішення Окружного адмінсуду Києва про незаконність процедури націоналізації банку.